Úterý, 19. března 2024

Německo asi nesplní cíle ohledně ochrany klimatu

Německo asi nesplní cíle ohledně ochrany klimatu

Německo s velkou pravděpodobností nesplní své cíle ohledně ochrany klimatu pro rok 2020. Proti roku 1990 bude do ovzduší vypouštět pravděpodobně o 32 procent méně skleníkových plynů, cílem však bylo snížení emisí o 40 procent. Vyplývá to ze zprávy o ochraně klimatu za minulý rok, kterou dnes schválila německá vláda.

Německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová vyzvala k větší odvaze a závaznosti ohledně klimatické politiky. Zdůraznila, že předloží zákon, který učiní dodržování klimatických cílů závaznější. Do roku 2030 přitom mají být německé emise skleníkových plynů proti roku 1990 nižší o 55 procent.

Sociálnědemokratická politička řekla, že v energetickém sektoru je dobrým plánem doporučení takzvané uhelné komise. Skupina, v níž zasedali zástupci vlády, průmyslu, odborů i organizací na ochranu životního prostředí, minulý měsíc doporučila, aby Německo nejpozději do konce roku 2038 přestalo používat energii z uhlí.

Schulzeová ale zdůraznila, že prospěšné koncepty ochrany klimatu musejí existovat také u budov a v dopravě. Pokrok v energetickém sektoru podle ní bude částečně zmařen vyššími emisemi v těchto oblastech.

V centru pozornosti je přitom hlavně sektor dopravy. Příslušná pracovní skupina v současnosti z pověření vlády pracuje na návrzích v této oblasti. Ve hře je například omezení rychlosti na německých dálnicích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů