Pátek, 29. března 2024

Nově vysazené stromy a ovocné dřeviny nejsou dostatečně chráněny

Nově vysazené stromy a ovocné dřeviny nejsou dostatečně chráněny

Ke kácení dřevin je nutné získat povolení příslušného úřadu. Přesto zákon umožňuje některé výjimky i v případech, kdy to postrádá smysl. K zemi mohou jít bez povolení stromky vysázené jako náhradní výsadba za pokácené vzrostlé stromy nebo vzrostlé ovocné stromy ve městech i na vesnicích. Dřeviny, které už nyní poskytují stín a zadržující vodu v místech, kde je to potřeba, je dnes možné pokácet bez souhlasu úřadů a náležité náhrady. Problém by mohla vyřešit novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, kterou chystá ministerstvo životního prostředí.

Arnika k připravované vyhlášce podala připomínky a dopisem upozornila ministra životního prostředí na význam navrhovaných změn. Dopis je součástí tiskové zprávy.

,,Stromy jsou součástí ploch, které zachycují vodu, snižují prašnost a ochlazují vzduch. Pomáhají také zmírňovat extrémní výkyvy počasí. V našich sídlech významně zvyšují kvalitu bydlení. Tohle ale dokážou jen vzrostlé stromy. Chraňme mladé sazenice tak, aby se jimi jednou mohly stát," říká Marcela Klemensová z Arniky.

Současná vyhláška umožňuje naprosto absurdní stav. Pro pokácení stromků, které byly vysázeny jako náhradní výsadba za poražené vzrostlé stromy, není po uplynutí pěti let od výsadby potřeba získat povolení. Podobně je možné také kácet bez povolení dřeviny rostoucí v zastavěném území obce jen proto, že se jedná o ovocné druhy. Orgány ochrany přírody tak ani nemohou nařídit náhradní výsadbu ke kompenzaci ekologické újmy. Přitom i vzrostlé ovocné stromy často plní v zastavěném území významné ekologické funkce.

Ministerstvo životního prostředí právě připravuje novelu vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, o jejímž přijetí rozhodne v blízké době ministr Brabec. Pokud budou připomínky Arniky vyslyšeny, dočkají se stromy kvalitnější ochrany.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů