Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze se meziročně sesbíralo téměř dvojnásobné množství kovových obalů

V Praze se meziročně sesbíralo téměř dvojnásobné množství kovových obalů

Šedě zbarvené kontejnery se v ulicích metropole poprvé objevily v roce 2013. Zhruba rok trvající pilotní projekt byl zaměřen pouze na sběr nápojových plechovek. Projekt recyklace kovových obalů odstartoval v polovině roku 2016. Za tu dobu se jich sesbíralo přes 427 tun.

Zatímco v roce 2017 Pražané vytřídili 143, 5 tuny kovových obalů, loni to bylo bezmála 262 tun. Průběžně roste i počet separačních nádob. ,,Aktuálně se v ulicích hlavního města nachází velkých 844 nádob o kapacitě 1100 litrů, 49 menších 240litrových popelnic a 8 podzemních kontejnerů s kapacitou 3000 litrů. Oproti březnu 2017 jich je přibližně třikrát tolik," přibližuje konkrétní čísla tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Rekordní závěr roku

V uplynulých letech se šedé kontejnery nejvíce plnily během letních měsíců, což platilo i loni, ale jednoznačně nejvytíženějším byl závěr roku. V prosinci se v metropoli svezlo celkem 27, 6 tuny kovových obalů. Pražské svozové společnosti, mezi které patří Pražské služby, AVE CZ, IPODEC a Komwag podle toho upravují a posilují svozy. ,,Velké kontejnery standardně svážíme jednou za šest týdnů, nicméně na exponovaných místech svážíme jednou za čtyři, výjimečně za tři týdny. To samé platí i v případě menších nádob," pokračuje Mana.

Kontejner je určen zejména pro sběr prázdných nápojových plechovek, ale je možné do něj odložit i prázdné konzervy, tuby, kovové uzávěry nebo víčka. ,,Do separačních nádob naopak nepatří tlakové obaly od deodorantů ve spreji, neboť hrozí jejich vznícení," varuje mluvčí společnosti.

Zákaz platí i pro nádoby a obaly od motorových olejů, benzinu, barev a dalších chemických nebo nebezpečných látek. Ty jsou považovány za nebezpečný odpad a měly by být likvidován podle pokynů výrobce uvedených na obale. Alternativně je lze odevzdat v jednom z pražských sběrných dvorů.

Pilotní projekt zaměřený na sběr plechovek odstartoval v květnu 2013 za účasti Prahy 1, Prahy 4, Prahy 17 a v Praze - Klánovicích. Do května 2014 se sesbíralo 1, 2 tuny plechovek. Plošný sběr kovových obalů odstartoval v polovině roku 2016.

Množství vytříděných kovových obalů:

2016: 21 tun (od srpna 2016)

2017: 143, 56

2018: 261, 81

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů