Úterý, 19. března 2024

Stát by měl dát lesníkům náhrady kvůli kůrovci, uvedli poslanci

Stát by měl dát lesníkům náhrady kvůli kůrovci, uvedli poslanci

Stát by měl letos uvolnit na pomoc vlastníkům lesů kvůli kůrovcové kalamitě podle sněmovního petičního výboru nejméně tři miliardy korun. Členové výboru to doporučili vládě potom, co projednali petici za zdravé lesy. Organizátoři petice z řad lesníků tuto částku požadovali, v letošním rozpočtu je na příspěvky na hospodaření v lesích 1,15 miliardy korun.

Majitelé nestátních lesů čelí podle petice finančním ztrátám a musí bojovat o ekonomické přežití. Kvůli kalamitě je kůrovcové dřevo prakticky neprodejné, chybí peníze na obnovu lesů, uvedl Richard Podstatzký Thonsern z Komory soukromých lesů. "Pokud chce společnost udržet zdravý a prosperující venkov, musí stát vlastníky lesů podpořit," dodal.

O možnosti podpor v objemu zhruba tři miliardy korun nedávno mluvil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Mělo by jít o nový dotační program pro nestátní vlastníky lesů.

Petice pochází už z loňského roku, podepsalo ji přes 15.800 lidí. Zpravodaj výboru Stanislav Blaha (ODS) připomněl, že už při projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok žádal o přesun 5,8 miliardy na podporu lesního hospodářství. Dolní komora tuto úpravu odmítla.

Petiční výbor projednal při veřejném slyšení i petici, která odmítá mimo jiné rozšiřování bezzásahových zón v šumavském národním parku. Petici nazvanou Za zákon pro zelené lesy Šumavy podpořilo podpisem přes 10.700 lidí. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) označila současný stav šumavským lesů za zmar a zoufalost, když stromy umíraly kvůli kůrovci. "Ideologie zvítězila nad zdravým rozumem," řekla hejtmanka.

Do Sněmovny přivezla Stráská výřez z více než 500 let starého smrku. Jak poznamenala, na Šumavě začal růst zhruba v době, kdy Johannes Guttenberg vynalezl knihtisk, a zemřel za někdejšího ministra životního prostředí za Stranu zelených Martina Bursíka. Ministerstvo životního prostředí nyní zdůrazňuje, že nové členění šumavského parku k rozšíření plochy ponechané pouze přírodním procesům nepovede.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů