Sobota, 20. dubna 2024

Plzeňský kraj likviduje černou skládku pneumatik v Chodové Plané

Plzeňský kraj likviduje černou skládku pneumatik v Chodové Plané

Plzeňský kraj začal za více než tři miliony korun likvidovat nelegální skládku pneumatik v Chodové Plané na Tachovsku. Získal na to dotaci od ministerstva životního prostředí. Skládka má plochu téměř 1800 metrů čtverečních a odpadu je tam odhadem více než 2200 tun. ČTK to dnes řekla krajská radní Radka Trylčová (ODS). Podle ní se jedná o jednu z největších černých skládek v regionu.

Na černé skládce jsou převážně rozdrcené pneumatiky, asfalt a stavební suť a pravděpodobně i teplárenský popílek. Vše je zarostlé náletovou vegetací a je podle Trylčové ekologickým rizikem pro okolí, hlavně pokud by na skládce vznikl požár.

Skládku začaly počátkem února likvidovat Západočeské komunální služby jako vítěz krajské soutěže. Ekologický projekt financuje kromě státního národního programu Životní prostředí také krajské ředitelství policie, na jehož pozemku se skládka nachází. "Plzeňský kraj musí projekt nejprve kompletně předfinancovat, a až poté mu bude proplacena dotace ministerstva životního prostředí, která činí 80 procent nákladů a zbylých 20 procent nám uhradí krajské ředitelství policie," uvedla radní pro životní prostředí.

Plzeňský kraj se rozhodl pomoci s likvidací skládky, i když není vlastníkem pozemku. "Skládka znamená velkou ekologickou zátěž, a to zejména do budoucna, čemuž jsme chtěli předejít," dodala Trylčová.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů