Pátek, 29. března 2024

Středoškoláci vyzývají vrstevníky ke stávce za klima

Středoškoláci vyzývají vrstevníky ke stávce za klima

Skupina středoškoláků vyzvala své vrstevníky ke stávce za klima, kterou plánují na 15. března. Studenti z několika českých měst ten den nepůjdou do školy. Výzvu zveřejnili na webové stránce iniciativy Friday for future. V rámci globální akce protestují studenti po celém světě každý pátek od loňského září, kdy patnáctiletá švédská studentka Greta Thunbergová tímto způsobem protestovala proti neřešení změn klimatu.

"Reakce politiků na vědecká varování neodpovídají závažnosti situace. Příkladem může být prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. Stát investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu namísto do čistých zdrojů energie," uvedli studenti v prohlášení. Odkazují se na zprávu Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN z loňského podzimu, podle které do 12 let hrozí planetě ekologický kolaps. Vyzývají proto politiky, aby ihned provedli potřebné kroky ke snížení emisí.

"Iniciativu začala trojice středoškoláků z Prahy a z Brna. Pak se začali přidávat studenti z Ostravy, Olomouce, Liberce a dalších měst," sdělil ČTK mluvčí skupiny Petr Doubravský. Iniciativa se přidala ke globálnímu hnutí Friday for future.

Stávka v několika městech nemusí mít jednotnou podobu. "Závisí na lokálních skupinách, jakou formu stávky zvolí. Někde se bude konat shromáždění, někde pochod," řekl Doubravský.

Celosvětové stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů