Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP národní seznam nepůvodních invazivních druhů zavádět nebude

MŽP národní seznam nepůvodních invazivních druhů zavádět nebude

Ministerstvo životního prostředí nebude zavádět český národní seznam nepůvodních invazních druhů, na kterém by byly druhy zvířat či rostlin nad schválený seznam na evropské úrovni. ČTK to dnes sdělil náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský. Dnes na tiskové konferenci platformy Hospodáři v krajině se proti myšlence zavést tento seznam ohradili zástupci myslivců, rybářů nebo včelařů. Platforma podle nich sdružuje 750.000 zástupců svazů, mnozí členové se však překrývají, jsou například myslivci a rybáři nebo včelaři zároveň.

Novelu zákona, kterou už stát připravuje několik let, by mělo ministerstvo podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty předložit v brzké době do meziresortního připomínkového řízení.

"S prostorem pro budoucí možné vytvoření národního seznamu v aktuálním návrhu změny zákona o ochraně přírody a krajiny nepočítáme. Tuto možnost, kterou členským státům dává evropské nařízení, jsme nabídli hospodářům v krajině jako speciální nástroj pro potírání invazních druhů, které jim způsobují škody, ale nejsou na seznamu unijním, a také jako záruku pro možné budoucí poskytování dotací, protože, jak předpokládáme, boj proti invazním druhům bude v budoucnu dotován na základě evropského a případně národního seznamu," sdělil Dolejský. Podobné seznamy jsou nyní podle něj zaváděny na Slovensku nebo v Polsku.

Schválený seznam nepůvodních invazních druhů, který je odsouhlasený na evropské úrovni, je podle Janoty dostatečný, není podle něj třeba, aby byla ČR k evropské legislativě "papežštější než papež".

Hospodáři také chtějí, aby ministerstvo životního prostředí co nejrychleji připravilo pravidlo pro povolování umisťování včelínů v chráněných územích. Podle Dolejského jsou pravidla jasně daná zákonem. "Pokud je nám známo, problém není v systému, ale za poslední léta v několika málo excesech, kdy po nás někteří rádoby včelaři chtěli schválit načerno postavenou stavbu s vybetonovanými pozemky jimi prezentovanou jako včelín. MŽP umísťování včelínů v krajině a včelařské aktivity naopak velmi vítá," dodal.

Jedním z požadavků platformy je také stanovení maximálních výdajů na chráněné druhy a jejich počty - jde o vydry, boby, vlky a čápy černé. Ministerstvo podle náměstka s odborníky diskutuje. "V textu dnešního prohlášení hospodářů v krajině nás velmi nemile překvapilo, že požadují maximální počty, o kterých s nimi diskutujeme, nově i pro ikonického čápa černého. Tedy druh, který byl pro svou unikátnost před pěti lety vyhlášen 'ptákem roku' a na nějž chráněné oblasti, v nichž je zabydlený, lákají milovníky přírody," uzavřel Dolejský.

"Na úrovní EU žádáme o prosazování pozice ČR jako členského státu EU tak, aby příští společná zemědělská politika EU 2021 - 2027 byla méně zaměřena na byrokracii a sankce, a naopak byla přizpůsobena tak, aby lépe podporovala zvýšení biodiverzity a pestrosti krajiny," dodávají v dopise, který adresovali jak jednotlivým ministerstvům, tak vládě nebo Sněmovně.

Ministerstvo životního prostředí už několik let připravuje novelu zákona, kterou by implementovalo evropskou směrnici, která stanovuje nepůvodní invazní druhy v ČR. Na seznamu je například ondatra nebo bolševník. Tyto druhy se nemají hromadně likvidovat, pouze ve volné přírodě omezovat. Jak omezení budou vypadat, si každý stát určuje sám právě zákonem, který ČR zatím nemá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů