Pátek, 29. března 2024

Ekologická transformace může být rychlejší, míní Macron

Ekologická transformace může být rychlejší, míní Macron

Ekologii a proměně hospodářství bylo věnováno další setkání s občany, kterého se dnes v rámci "velké národní debaty" zúčastnil francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyjádřil přitom názor, že lidstvo může při "ekologické transformaci" postupovat rychleji. Pro Macrona to bylo již desáté vystoupení během série debat, která začala v polovině ledna.

Francouzská média z obsahu odpoledního setkání v Gréoux-les-Bains na jihovýchodě Francie nejvíce zaujal dotaz jednoho středoškoláka. "Kdy začnete konat? Protože vy na to máte moc," řekl chlapec, který se představil jako Charlie, když vyjmenoval několik aktuálních problémů souvisejících s ochranou životního prostředí. "Myslíte si, že si za peníze budeme moct koupit novou planetu?" dodal.

Macron během debaty řekl, že chápe netrpělivost mládeže. "Ekologická transformace" podle něj představuje "přechod od jednoho modelu k jinému", přičemž bude lidstvo muset přetvořit zemědělství, průmysl či způsoby dopravy. "Výzvou pro nás je udělat to co nejrychleji. Myslím, že můžeme být rychlejší, důraznější a zajít dál, dát více pravomocí místním (orgánům) a změnit metody," uvedl francouzský prezident.

V regionu Alpes-de-Haute-Provence mluvil Macron před několika stovkami lidí. Studenti ze středních škol dostali instrukce, aby se ptali pouze na životní prostředí a nikoli na takzvané žluté vesty či jiná témata, řekla agentuře AFP jedna z účastnic. Zmínka o aktuální vlně protivládních protestů se přesto nakonec objevila.

Do dějiště debaty se totiž dopoledne snažila proniknout skupina příznivců hnutí žlutých vest. Mladá zemědělkyně později Macronovi řekla, že protestující byli oběťmi represe. Macron ale označil takovou klasifikaci událostí za nepřijatelnou, neboť podle něj neodráží skutečnost.

Série debat mezi francouzskými politiky a občany o směřování země pokračuje od poloviny ledna. Vláda s projektem přišla právě v reakci na propuknutí protestů žlutých vest. Diskuse či přidávání komentářů na speciální fóra má skončit příští týden, vláda chce poté další měsíc podněty vyhodnocovat.

Zpravodajská společnost France Info nicméně dnes informovala, že Macron chce v účasti na setkáních s veřejností pokračovat až do začátku dubna. V prosincovém projevu slíbil, že v rámci "velké debaty" promluví s představiteli všech regionů, což by ale do konce příštího týdne nestihl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů