Pátek, 29. března 2024

Další krok Ministerstva proti množírnám chov s více než třemi fenami bude povinné hlásit veterinární správě

Další krok Ministerstva proti množírnám chov s více než třemi fenami bude povinné hlásit veterinární správě

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu veterinárního zákona, jejímž hlavním cílem je potlačit nelegální a neetické obchodování se psy z tzv. množíren. Chovy se třemi a více fenami budou povinně registrované u krajských veterinárních správ. Inspektoři tak budou mít lepší přehled o chovech. Novelu zákona dnes schválila vláda.

,,Od novely veterinárního zákona si slibujeme, že inspektoři veterinární správy budou přesněji vědět, kdo chová psy, a tak bude jednodušší chovy kontrolovat, zda v nich nedochází k nelegálnímu jednání a týrání zvířat," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Chovatel bude muset informovat o všech fenách v domácnosti, což zabrání obcházení zákona tvrzením, že jde o feny jednotlivých příslušníků domácnosti. Zvýší se pokuta za nedodržení oznamovací povinnosti.

Ohlašovací povinnost se netýká všech, nevztahuje se na útulky, hotely, obchodníky se zvířaty, polici, armádu a chovatele asistenčních a vodicích psů. Podle dosavadní legislativy je nutné hlásit chovy s pěti a více fenami. Státní veterinární správa eviduje téměř 900 chovatelů pěti a více fen, přičemž za nesplnění oznamovací povinnosti již od 1. 11. 2017 uložila sankce ve 40 případech.

Zákon také nově umožní v České republice zakládat a provozovat podniky, které budou chovat hmyz pro potravinářské účely. Tyto firmy budou podléhat veterinárnímu dohledu. Dosud bylo v ČR možné vyrábět potraviny pouze z dovezeného hmyzu.

Veterinární zákon nabude účinnosti od 14. prosince 2019.

Dle platného znění veterinárního zákona budou od roku 2020 povinně označováni čipem všichni psi, s výjimkou těch, kteří byli označeni čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Chovatel má ze zákona povinnost zajistit, aby štěňata byla očkována proti vzteklině ve věku 3 až 6 měsíců, a pak v předepsaných termínech přeočkováni. Očkování psa proti vzteklině bude platné, pouze pokud pes splňuje podmínky na označení. Označit psa tedy bude muset chovatel nejpozději souběžně s prvním očkováním proti vzteklině

Další rozsáhlou legislativní změnou bude připravovaná novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. MZe v ní například navrhuje zavést evidenční list vrhu štěňat, který by byl chovatel povinen uchovávat. Při prodeji nebo darování štěněte by musel předat novému majiteli informace o dosavadním způsobu krmení štěněte a popis péče o něj. Za rozmnožování psů nebo koček v množírně bude hrozit pokuta až do 500 tisíc korun. Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání chce MZe předložit Úřadu vlády do konce března.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů