Pátek, 29. března 2024

Hasiči z Březové patří k nejaktivnějším v republice

Hasiči z Březové patří k nejaktivnějším v republice

Ocenění za výsledky ve sběru vysloužilého elektra získali zástupci sboru dobrovolných hasičů z Březové v Libereckém kraji. V celostátní soutěži nazvané Hasičská výzva, kterou na období od 1. května do 31. října 2018 vyhlásil kolektivní systém ELEKTROWIN v rámci projektu Recyklujte s hasiči, obsadili třetí místo, když dokázali zajistit sběr 104,46 kg na obyvatele.

Vítězný sbor vyhrál příspěvek ve výši 20 000 Kč na společenskou, kulturní či sportovní akci, kterou se rozhodne uspořádat. Sbor na druhém místě získal příspěvek ve výši 10 000 Kč a třetí nejaktivnější sbor 5 000 Kč.

,,Hasiči vždycky pomáhali sbírat šrot a vylepšovali si tak rozpočet. Teď usnadňují svým sousedům odevzdání starých spotřebičů k recyklaci a čerpají za to různé odměny," připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

,,Když se jako host zúčastním výroční valné hromady některého sdružení, za projekt Recyklujte s hasiči si vždycky vyslechnu chválu," svěřuje se.

Celkovými vítězi se stali hasiči z SDH Přepychy v Pardubickém kraji, kteří dosáhli výsledku 197,82 kg na obyvatele. Druhé místo patří SDH Véska (Moravskoslezský kraj) se 118,97 kg na obyvatele.

Do soutěže byl automaticky zařazen každý sbor, který v určeném termínu uspořádal ve svém bydlišti svoz vysloužilých spotřebičů. Na konci soutěžního období organizátoři sečetli váhu odevzdaného elektra a přepočetli ji na obyvatele dané obce. Pro výpočet posloužila databáze obyvatel Českého statistického úřadu.

Projekt Recyklujte s hasiči funguje už od roku 2011, od začátku se setkal jak s podporou SH ČMS, tak s aktivní účastí jednotlivých hasičských sborů. Těch se do projektu zapojilo už na 1500.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů