Úterý, 23. dubna 2024

Do boje proti znečišťování vody se zapojilo více než 375 tisíc Evropanů

Do boje proti znečišťování vody se zapojilo více než 375 tisíc Evropanů

Ke včerejšímu dni skončila kampaně #ProtectWater proti znečišťování a ničení řek, jezer, podzemních vod a mokřadů na území Evropské unie, do které se zapojili lidé a více než 130 nevládních organizací z celé Evropy za podpory Arniky. Nesouhlasí s oslabením evropské směrnice, která chrání kvalitu vody včetně pitné, a požadují zachování přísnější ochrany. Podle Evropské agentury pro životní prostředí na území EU je znečištěním ohroženo 60 % povrchových vod. Změna legislativy by uvolnila cestu například vyššímu znečištění hnojivy, pesticidy nebo živočišnými odpady a Evropané by brzy přišli o zdroje pitné vody.

,,Víc jak 375 tisíc Evropanů se postavilo proti ničení vodních zdrojů a politici jejich volání musí vzít vážně. Přes 60 % vodních útvarů v Evropě je ve špatném stavu. Vlády členských zemí se musí konečně chytnout za nos a přijmout přísnější vodohospodářská opatření, abychom se brzy neocitli bez pitné vody," upozorňuje Vlastimil Karlík z Arniky.

Evropská rámcová směrnice o vodách v současné době prochází revizí a hrozí její oslabení. Lidé a nevládní organizace napříč Evropou se v rámci kampaně zapojili do veřejných konzultací Evropské komise, které probíhaly od listopadu 2018 do 12. března 2019. Jednalo se o jedinou příležitost, kdy veřejnost mohla vyjádřit svůj nesouhlas s možnými změnami legislativy. Do konzultací se nakonec zapojilo jedno z největších množství lidí v historii. Výsledky konzultací budou pravděpodobně známy na podzim roku 2019. Rozhodnutí komise, jak nakonec se směrnicí naloží, jsou očekávány v první polovině roku 2020.

Kampaň #ProtectWater vedly Světový fond na ochranu přírody, Evropský úřad pro životní prostředí, Evropská rybářská aliance, Evropská říční síť a Evropská asociace pro mokřady. Společně vytvořily Koalici za živé řeky, která veřejnosti účast ve veřejných konzultacích zprostředkovala. Českým partnerem této koalice bylo sdružení Arnika.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů