Úterý, 19. března 2024

MMR použije dodatečné dotace hlavně na podporu bezemisních vozů

MMR použije dodatečné dotace hlavně na podporu bezemisních vozů

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) použije evropské dotace, které byly původně určené na podporu vysokorychlostního internetu, hlavně na nákup nízkoemisních a bezemisních vozidel. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vilém Frček. Přesun zhruba osmi miliard Kč schválila loni v červenci Evropská komise. Do Integrovaného regionálního operačního programu, který MMR spravuje, z toho přišlo 5,2 miliardy.

"Chceme podporovat především oblasti, kde jsou v současné době finance nejvíc potřeba. Mimo navýšení některých již existujících výzev použijeme 1,8 miliardy korun na novou výzvu na nízkoemisní a bezemisní vozidla pro uhelné regiony," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Ze zbylých peněz chce MMR podpořit nákup bezemisních a nízkoemisních vozidel napříč regiony České republiky. Dotace v této již vyhlášené výzvě ministerstvo navýší o 636 milionů korun. Více než 1,9 miliardy korun půjde na další projekty na zvýšení kvality návazné péče. Podpora je zaměřena na pořízení a modernizaci přístrojového vybavení, zdravotnických prostředků, technologií a dalšího vybavení.

Dále MMR podpoří náhradní projekty na vybavení infrastruktury základních škol nebo zvýšení dostupnosti a kvality psychiatrické péče.

Integrovaný regionální operační program (IROP) navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 - 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat i s dodatečným navýšením 123 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard korun prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat 23,9 miliardy eur (616 miliard korun). Ke konci ledna Evropská komise proplatila 147 miliard korun, smluvně zajištěno měla ČR 400 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů