Středa, 24. dubna 2024

Na Vysočině přibyla přírodní památka Rybníček u Dolního Dvora

Na Vysočině přibyla přírodní památka Rybníček u Dolního Dvora

Na Vysočině přibyla přírodní památka Rybníček u Dolního Dvora. Na území poblíž Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku podle ochránců přírody žijí všechny tři druhy čolků, které se vyskytují na Českomoravské vrchovině. O vydání nařízení ke zřízení přírodní památky dnes rozhodla krajská rada. Ochranné pásmo památky zabírá 3,5 hektaru.

Na Vysočině bylo podle údajů kraje zatím 116 přírodních památek. Jsou to přírodní útvary s menší rozlohou, kde se například vyskytují ohrožené druhy živočichů a rostlin. Maloplošných chráněných území, včetně přírodních rezervací, je v kraji 200. Nově chráněný rybníček pod Lipnicí podle údajů kraje patří státu, pečuje o něj Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Nová přírodní památka leží dva kilometry východně od Lipnice nad Sázavou. Její základ tvoří mělký rybníček na přítoku Křivoláčského potoka. Početná tam je podle ochránců přírody zejména populace čolka velkého, který měří kolem 15 centimetrů. Vyskytují se tam i další dva druhy čolků, čolek horský a čolek obecný, z žab například skokan krátkonohý. Ochranné pásmo by mělo území chránit před splachy z okolních zemědělských pozemků.

Kraj Vysočina vloni vydal na péči o zvláště chráněná území ve své správě 6,5 milionu korun. Peníze použil například na zajištění pravidelného kosení a odstraňování náletů. Asi čtvrtinu zvláště chráněných maloplošných území v kraji spravují správy CHKO. Na Vysočině leží podstatné části dvou chráněných krajinných oblastí, a to CHKO Žďárské vrchy a CHKO Železné hory.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů