Úterý, 19. března 2024

Mladá švédská ekologická aktivistka navržena na Nobelovu cenu

Mladá švédská ekologická aktivistka navržena na Nobelovu cenu

Šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová byla nominována na Nobelovu cenu za mír. Školačka inspirovala v posledních měsících celosvětovou studentskou kampaň, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.

Na Nobelovu cenu za mír navrhli Thunbergovou tři norští poslanci ze Socialistické levicové strany. "Nominovali jsme Gretu, protože klimatická hrozba je možná jednou z nejvýznamnějších příčin válek a konfliktů," řekl poslanec Freddy André Övstegard norskému listu Verdens Gang. "Masivní hnutí, které Greta spustila, je velmi důležitým příspěvkem ke světovému míru," dodal.

Greta Thunbergová se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek.

V prosinci 2018 promluvila švédská školačka na klimatické konferenci OSN v polských Katovicích, v lednu pak přednesla projev na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V obou případech kritizovala politiky za nedostatečnou reakci na klimatické změny a žádala je o rozhodnější kroky na ochranu životního prostředí.

Thunbergová rovněž vyzývala další studenty, aby následovali jejího příkladu a připojili se k jejím pátečním stávkám. Hnutí se postupně rozšířilo za hranice Švédska do dalších evropských států. Tento pátek, 15. března, se očekává dosud nejrozsáhlejší stávka, do níž by se měli zapojit studenti z více než stovky zemí, včetně České republiky.

Norský Nobelův výbor nominace na prestižní ocenění nezveřejňuje, někdy tak ale činí ti, kteří dotyčnou osobnost na cenu navrhují. Nominace, které pocházejí mimo jiné od parlamentů a vlád jednotlivých zemí, od univerzitních profesorů či nositelů ocenění z předchozích let, musejí být předloženy do 1. února. Po vypršení lhůty mohou své kandidáty přidat ještě členové Nobelova výboru na své první schůzce.

Na letošní Nobelovu cenu bylo nominováno 301 kandidátů, z toho 223 jednotlivců a 78 organizací, uvedly oficiální stránky Nobelových cen nobelprize.org. Jedná se o čtvrtý nejvyšší počet v historii. Nejvíce, 376 kandidátů, bylo navrženo v roce 2016.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů