Úterý, 19. března 2024

V Chile testují plovoucí solární elektrárnu

V Chile testují plovoucí solární elektrárnu

V Chile testují plovoucí solární elektrárnu, která má posloužit k produkci čisté elektřiny pro místní důl a současně přispět k úspoře vody. Těžařský průmysl je základním kamenem chilské ekonomiky, nicméně jeho velkým problémem je právě vysoká spotřeba elektřiny a vody, uvedla agentura AP.

Experimentální solární ostrov provozuje těžařská společnosti Anglo American u svého dolu Los Bronces. Projekt přichází v době, kdy se vláda snaží učinit z Chile předního hráče na poli výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v Latinské Americe i ve světě.

Elektrárna s 256 panely má rozlohu 111,5 metrů čtverečních. Pokud bude test úspěšný, mohla by být elektrárna za 250.000 dolarů (5,7 milionu Kč) rozšířena na rozlohu až 40 hektarů. Zařízení pluje uprostřed vodní nádrže, která zadržuje odpad z těžby. Očekává se, že stín panelů sníží teplotu vody a omezí její vypařování až o 80 procent. Důl si tak bude moci uchovat více vody pro své operace a snížit potřebu čerstvé vody. Důl se nachází v suché horské oblasti, kde je voda vzácnou komoditou.

Panely jsou speciálně navržené tak, aby vydržely i extrémní podmínky v oblasti. Jsou například schopné odolat větru o rychlosti až 210 kilometrů v hodině.

Pokud se po roce ukáže, že experiment funguje tak, jak se očekávalo, nejenže se solární ostrov rozšíří, ale mohly by se začít instalovat další na jiných odpadních vodních nádržích u dolů. Odborníci odhadují, že v Chile je podobných vodních nádrží zhruba 800.

Los Bronces se nachází ve výšce asi 3500 metrů nad mořem a 65 kilometrů od hlavního města Chile. Loni se v dole vytěžilo 370.000 tun mědi a 2421 tun molybdenu.

Téměř 20 procent energie vyrobené a využité v Chile v současnosti pochází z obnovitelných zdrojů. Ještě v roce 2013 to bylo šest procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů