Úterý, 19. března 2024

CHKO Moravský kras se rozšíří o šest km2, schválila vláda

CHKO Moravský kras se rozšíří o šest km2, schválila vláda

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Moravský kras se rozšíří zhruba o šest kilometrů čtverečních na 96,82 kilometru čtverečního. Schválila to dnes vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Návrh nařízení vlády předložilo ministerstvo životního prostředí, rozloha CHKO se podle ministra Richarda Brabce (ANO) mění po zhruba 60 letech.

"Území nově zařazené do CHKO zahrnuje mozaiku převážně lesních ekosystémů, které jsou součástí lesních komplexů květnatých bučin a dubohabřin již dnes z převážné části zahrnutých v CHKO, lučních a vodních ekosystémů a podzemních krasových ekosystémů, které jsou nedílnou součástí krasové krajiny v regionu a bezprostředně navazují na plochy ve stávající CHKO," uvádí předkládací zpráva. Ochranným režimem mají být pokryty i zbývající části území Evropsky významné lokality Moravský kras.

CHKO Moravský kras byla zřízena výnosem ministerstva školství a kultury z roku 1956. Plocha nově začleněného území bude 7,19 km2, zároveň nařízení z CHKO vyjímá území o rozloze 1,64 km2.

V případě vyjmutého území jde podle ministerstva životního prostředí zejména o plochy bez významných přírodních a krajinných hodnot, například části zastavěných území obcí a měst. Hospodářské a finanční dopady navrhované úpravy mají být podle resortu byly minimální.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů