Čtvrtek, 28. března 2024

Přehrada Naděje bude z vlnité lepenky

Odstartoval 13. ročník soutěže Stavby z vlnité lepenky 2019. Letošním tématem je ,,Vodní nádrž NADĚJE"...

Přehrada Naděje bude z vlnité lepenky

Mladí stavitelé budou z ekologického obalového materiálu vlnité lepenky stavět přehrady. O titul letos bojuje 28 středních stavebních škol. Na nejlepší studenty čekají ceny v hodnotě 42 000 Kč. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry.

Úkolem studentů je navrhnout a vytvořit originální projekt stavby umělé vodní nádrže s přehradní hrází pouze z vlnité lepenky. Dominantou modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí podle zvolené funkce přehrady a zároveň studenti musí v modelu ukázat vnitřní uspořádání stavby.

Letošní náročnou výzvu přijalo 28 středních odborných škol z celé ČR. Mladí stavitelé dostanou vlnitou lepenku zdarma od pořadatelů, ale pro svůj model musí použít rovněž lepenku již použitou. Na vytvoření originální přehradní nádrže mají studenti čas do 17. května 2019. Finálové kolo se uskuteční v průběhu června 2019.

Celostátní soutěž Stavby z vlnité lepenky dlouhodobě poukazuje na všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu a zároveň připomíná její velký ekologický přínos. ,,Vlnitá lepenka se vyrábí z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná. Oproti ostatním obalovým materiálům je ekologičtější a více tak odpovídá cílům, jako je trvalá udržitelnost a snižování CO2. Navíc další výhodou vlnité lepenky je samotná práce s ní. Snadno se ohýbá, řeže a modeluje," říká Adam Wisinger, předseda Svazu výrobců vlnitých lepenek.

Budoucí stavařky a stavaři soutěží v několika kategoriích. Pro soutěžící jsou připraveny ceny v hodnotě 42 000 Kč. Autoři nejlepší stavby získají cenu v hodnotě 20 000 Kč. Studenti na druhém a třetím místě obdrží ceny v hodnotě 10 000 Kč a 5 000 Kč. Autoři nejlepšího přepravního obalu na soutěžní model vyhrají cenu v hodnotě 5 000 Kč a tvůrci nejlepší prezentace dostanou 2 000 Kč.

Speciálním partnerem letošního ročníku soutěže je státní podnik Povodí Odry, který spravuje a udržuje přes 3 654 km vodních toků, osm přehradních nádrží, 31 malých vodních nádrží a provozuje třeba 80 jezů, 3 gravitační převody a 11 malých vodních elektráren, a to na celkové ploše 6 252 km2. ,,Zpracování lepenkových modelů přehradní hráze se všemi jejími funkcemi je složitý úkol, který vyžaduje určitou znalost oboru vodního hospodářství. Věříme, že některé ze studentů tento detailnější náhled do zajímavé problematiky vodních staveb zaujme natolik, že se rozhodne svou budoucí pracovní kariéru spojit s vodou," říká k podpoře soutěže Jiří Pagáč, generální ředitel Povodí Odry.

Celostátní soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek sdružující nejvýznamnější české výrobce vlnité lepenky. Dlouhodobým partnerem je obalová společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů