Čtvrtek, 28. března 2024

Na projekty posilující vodní ekosystémy šlo 3,1 mld korun

Na projekty posilující vodní ekosystémy šlo 3,1 mld korun

Od roku 2014 byly v Česku schváleny stovky projektů pro posilování vodních ekosystémů a zadržování vody v krajině za více než 3,1 miliardy korun. Dále šlo o menší akce za 67 milionů korun. Patří mezi ně například obnova řeky Moravy v CHKO Litovelské Pomoraví nebo projekt, který by měl zlepšit kvalitu vody v Máchově jezeře. V tiskové zprávě to dnes uvedla Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR), která tyto projekty podporuje a administruje. Páteční Světový den vody připomíná, že vodu je třeba chránit. Přes dvě miliardy lidí na světě k ní nemá přístup.

Česko se v současnosti potýká s následky dlouhotrvajícího sucha a neřešených problémů se zadržováním vody v krajině. "Snažíme se, aby projektů bylo co nejvíce. Spolupracujeme s vlastníky pozemků, hospodáři, přímo v terénu ukazujeme, že podobné akce mají smysl. Doufáme, že letošní zima pomůže obnovit zásoby vody, ale podstatná je právě struktura naší krajiny, aby voda hned neodtekla," uvedl ředitel AOPK ČR František Pelc.

Projekty zlepšují a obnovují stav mokřad, tůní, rašelinišť, rybníků, řek, alejí, meandrujících potoků a řek. Udržení vody prospívá i vzácným druhům rostlin a živočichů, zlepšují se místní klimatické podmínky a snižuje se riziko povodní. Financovány jsou z evropského Operačního programu Životního prostředí a z národních krajinotvorných programů.

Mezi takové projekty patří například obnova řeky Morava v CHKO Litovelské Pomoraví. Řeka bude měnit svou trasu a charakter břehů. Mohou zde hnízdit ledňáčci a břehule. Rozlévání vody v přirozených meandrech také podpoří zadržení vody v okolních lužních lesích. V Českém Středohoří místní zemědělec pomohl vytvořit nové tůně, které během horkého léta 2018 byly dostatečně zaplněny vodou a poskytly útočiště pro řadu živočichů. Zamezením přitékajícího sedimentu z Břehyňského rybníka by se měla zlepšit kvalita vody v Máchově jezeře i stav přilehlých mokřadů.

Dalšími projekty byly například revitalizace Loděnického potoka u Nenačovic, budování tůní na Vysočině, obnova rašelinišť v Beskydech a tvorba a čištění dalších vodních útvarů, které poskytnou domov ptákům, obojživelníkům a jiným živočichům.

AOPK ČR je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o českou přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů