Úterý, 23. dubna 2024

Udržitelnou módu představí v Praze festival Slou Days

Udržitelnou módu představí v Praze festival Slou Days

Oblečení, doplňky, organickou kosmetiku i bytové vybavení nabídne v Praze festival udržitelné módy Slou Days. Na festivalu se představí desítky značek z oblasti ekologické a etické módy. Cílem je upozornit na ekologické problémy a podpořit větší udržitelnost. Přehlídka se uskuteční od 5. do 6. dubna v karlínských prostorách Hauch Gallery. ČTK o programu informovala mluvčí festivalu Olga Bures Vrbikova.

Název festivalu Slou Days odkazuje k anglickému termínu Slow Fashion (Pomalá móda). Slow Fashion vznikl jako reakce na Fast fashion (Rychlou módu) produkující trendového oblečení za co nejnižší náklady bez ohledu na sociální a environmentální dopady. Textilní průmysl je po ropném průmyslu druhým největším znečišťovatelem planety. Slow Fahion proto naopak klade důraz na kvalitu a tradici s respektem k biodiverzitě a lidským právům.

Na festivalu se představí například značka barevných tenisek Cave, které jsou vyráběny ze zbytkových materiálů českých tradičních výrobců. Organické produkty pro péči o tělo a vlasy nabídne bio kosmetika Jagaia. Své výrobky dále uvedou Absolution cosmetics, Bionaturalia, Haaro Naturo, Meera Design nebo Spolu v lese. Pro návštěvníky jsou rovněž připraveny setkání s firmami, přednášky, semináře a workshopy.

Součástí festivalu je soutěž S Brand pro značky podporující udržitelnou módu. Vítěz třetího ročníku soutěže S Brand bude vyhlášen 5. dubna. Cílem soutěže je rozšířit povědomí o etickém podnikání mezi studenty a mladými lidmi a podpořit vznik zodpovědných projektů. Vítězem loňského ročníku se stala kolekce značky Mild Stanislavy Malcové, která je určena pro osoby s citlivou kůží, kteří ze zdravotních důvodů nemohou nosit obvyklou konfekci.

První ročník Slou Days vznikl v roce 2015 pod názvem Sustainable Fashion Day jako součást oficiálního doprovodného programu Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Projekt, který nyní nese název Slou Days, založila Kamila Boudová, odbornice na udržitelnou módu a módní obchod. Boudová mimo jiné vede online semináře o podnikání a udržitelné módě pod názvem Moyomi. V roce 2017 byla zařazena do žebříčku prestižního magazínu Forbes.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů