Čtvrtek, 28. března 2024

Podíl elektroaut na celkovém prodeji v Norsku stoupl na 58,4 pct.

Podíl elektroaut na celkovém prodeji v Norsku stoupl na 58,4 pct.

V Norsku se minulý měsíc poprvé počet nově prodaných čistě elektrických aut podílel na celkovém prodeji aut více než polovinou. Elektrické vozy měly v březnu na celkovém prodeji aut rekordní podíl 58,4 procenta. Vyplývá to z údajů nezávislého norského silničního svazu NRF. Norsko plánuje ukončit prodej aut se spalovacím motorem do roku 2025.

Za první čtvrtletí měl prodej elektrických aut na celkovém prodeji podíl 48,4 procenta a za celý rok by se měl pohybovat kolem 50 procent. Loni měla elektrická auta na celkovém prodeji podíl 31,2 procenta, což je více než v kterékoliv jiné zemi na světě.

Auta, která mají pouze spalovací motor, a ne hybridní, měly v březnu podíl na celkovém prodeji jen 22,7 procenta. To je rekordní minimum.

K březnovému vysokému růstu prodeje elektroaut přispělo zvýšení dodávek nového Modelu 3 automobilky Tesla, který se v březnu stal nejprodávanějším vozem. Celkem Tesla prodala 5822 vozů, což odpovídá podílu na trhu 31,7 procenta. Loni byl nejprodávanějším vozem v Norsku elektrický Nissan Leaf.

Norsko, které má 5,3 milionu obyvatel, poskytuje pobídky, které mají podpořit prodej elektrických aut. Elektrické vozy nejsou zatíženy dovozními cly, prodejní daní a majitelé nemusí platit poplatky za registraci auta a mýtné a při dopravní zácpě mohou používat pruhy určené pro autobusy, napsaly agentury AP a Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů