Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vypalované práškové plasty na netradičních materiálech

Vypalované práškové plasty na netradičních materiálech

Unikátní technologickou linku určenou k nanášení a infračervenému vypalování práš­kových plastů na nekovových materiálech zkonstruoval, vyvinul, vyrobil a mnohostranně vyzkoušel malý kolektiv společnosti Rollpa Miracle Surfaces s.r.o. v Mostu.

Duševní otec projektu a současně i úspěšný vynálezce PhDr.Václav Husák vysvětluje:

,,Uskutečnění tohoto projektu otevře minimálně v celoevropském měřítku zcela nové, jedinečné možnosti při lakování plochých i v ploše frézovaných nábytkářských deskových materiálů, jednotlivých dílů nábytku, sádrokartonu, papíru a mnoha dalších materiálů, které by při tra­dičním vypalování práškových plastů v peci byly znehodnoceny. Nábytkář­ským designé­rům i architektům na­bídne možnost výrazného rozšíření barevné palety při vy­tváření jedinečných interiérů ve všech oblastech života. Od průmyslu, přes veřejné pro­story a kanceláře, školy a nemocnice až po byty a dětské pokoje. A navíc ve velmi příz­nivých cenách.

Práškové plasty (vypalované barvy, laky a metalízy) jsou již velmi dlouho a široce použí­vány při povrchové úpravě kovů pro vnitřní i venkovní použití, a tak jsou k dispozici v ob­rovské škále jednotlivých barev, směsí, v hladkých i strukturních provedeních. Chemicky jde o běžně známé látky, jako jsou například polyestery, epoxidy, polyuretany a jejich směsi. Všechny mají potřebné certifikáty, doklady o shodě, hygienické atesty apod.

Obecně o nich lze říci, že jsou velmi ekologické a úspěšně nahrazují barvy rozpouštědlové, které svými výpary často ohrožují životní prostředí."

V současné době však linka musí uvolnit dočasně pronajaté prostory v Mostu, a tak její vlastnici usilovně hledají partnera s vhodnou průmyslovou nemovitostí (cca. 150 m2), kam by bylo možné celou linku přestěhovat a v rámci spoluvlastnictví ji za mimořádně výhodných podmínek provozovat. Nezanedbatelným přínosem je možnost velmi efektivně využít koncen­trované odpadní teplo z linky k vytápění dalších prostor v areálu.

Kontakt na společnost Rollpa: Tel: +420 776 024 a rollpa@atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů