Úterý, 19. března 2024

Inspekce nalezla v uzavřené firmě v Chrasti nebezpečné chemikálie

Inspekce nalezla v uzavřené firmě v Chrasti nebezpečné chemikálie

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyzve insolvenčního správce společnosti KM Plus z Chrasti u Chrudimi, aby vyklidil nebezpečné látky z uzavřeného podniku. Při kontrole na základě podnětu tam inspektoři nalezli nezabezpečené kontejnery a láhve s kyselinami, hydroxidy a provozními náplněmi. Ve firmě jsou uloženy látky dráždivé a zdraví škodlivé s nižší mírou rizika, řekl dnes ČTK ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

"V areálu bylo nalezeno pět až deset nádrží o objemu jednoho krychlového metru, plné byly maximálně do poloviny, a také dvě palety s malými baleními. Část látek je stále v originálních obalech, menší množství bylo také rozházené," uvedl Trávníček. Kontrola na místě byla ukončena, nyní si inspekce vyžádala dokumenty k uloženým chemikáliím.

Podle České televize, která na případ upozornila, by měl insolvenční správce objekt zabezpečit a postarat se o nápravu. To by však mohlo být nákladné. "Stát nemůže uvolnit peníze na likvidaci něčeho, co má jiného majitele," uvedl Trávníček.

Firma KM PLus se zabývala výrobou lepidel, tmelů a stáčením chemikálií z větších do menších balení. Vloni policie obžalovala čtyři muže z jejího vedení i dalších společností z poškození zájmů Evropské unie, údajně podvodně získali 16,4 milionu korun. Již předtím finanční úřad vydal na KM Plus zajišťovací příkazy, následkem čehož firma skončila na konci roku 2016 v konkurzu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů