Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo zemědělství připravuje novou koncepci lesního hospodářství

Ministerstvo zemědělství připravuje novou koncepci lesního hospodářství

Ministerstvo zemědělství (MZe) začalo připravovat novou koncepci lesního hospodářství. Jde o základní strategii v lesnictví, která bude reagovat na aktuální stav a situaci v lesích. Na MZe o ní dnes poprvé jednali zástupci ministerstev, výzkumných ústavů, univerzit, vlastníků lesů, ochránců přírody a dalších odborníků.

,,Naše podnebí se mění, vývoj počasí je spíše nepříznivý a nedostatek srážek zásadně ovlivňuje i naše lesy. Proto si musíme znovu říct, co je teď nejdůležitější a jaké budou priority na nadcházející období v lesním hospodářství a v péči o lesy," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Na dnešním úvodním jednání MZe založilo pracovní skupinu pro přípravu Koncepce. Jejím úkolem bude určení nových cílů a priorit pro další vývoj situace v lesích. Pracovní skupinu povede ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL) Jaromír Vašíček.

,,I když je těžké najít kompromis všech zájmů, jsem přesvědčen, že se nám podaří připravit taková opatření, která budou vhodná pro další rozvoj lesů a poskytnou podporu všem vlastníkům," uvedl ředitel Vašíček.

Výsledek pracovní skupina předá Ministerstvu do konce roku 2019, poté půjde na vládu. Jde o střednědobou koncepci, ze které se bude vycházet při tvorbě legislativy, dotačních titulů a opatření v lesích. Nová koncepce navazuje na Národní lesnický program, Zásady státní lesnické politiky i Strategii MZe s výhledem do roku 2030.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů