Pátek, 19. dubna 2024

WindEurope čeká v EU další silný růst investic do větrné energie

WindEurope čeká v EU další silný růst investic do větrné energie

Investice do větrné energie v Evropě by se měly v příštích třech letech dál zvyšovat na nové rekordy a v roce 2021 přesáhnout 100 miliard eur (2,6 bilionu Kč). Vyplývá to z průzkumu odvětvové organizace WindEurope, o kterém informovala agentura Bloomberg. Loni investice činily 65 miliard eur.

Částka zahrnuje investice do nových elektráren, ale také refinanční transakce, fúze a akvizice na úrovni projektů i firem, transakce na veřejném trhu a získání soukromého kapitálu. Větrná energie je podle toho největší investiční příležitostí v energetickém sektoru a loni se na všech investicích podílela 60 procenty.

Výsledkem nových investic v příštích třech letech bude zvýšení kapacity větrných elektráren o 53 gigawattů. Současná instalovaná kapacita větrných elektráren činí zhruba 190 gigawattů.

Investice do nových elektráren na pevnině loni činily 16,4 miliardy eur a na celkových investicích do nových zdrojů výroby elektřiny v Evropě se tyto investice podílely téměř 40 procenty. Severní a západní Evropa se na rozhodnutích o nových finančních investicích podílely loni 35 procenty, dodala WindEurope.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů