zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Domácí mazlíček v kuchyni - ano či ne?

28.04.2019
Zdraví
Domácí mazlíček v kuchyni - ano či ne?

V českých domácnostech žije více než 2,2 milionů psů a 1,1 milionu koček...

Dalo by se tedy říci, že v Evropě držíme primát. Domestikovaný pes jakožto nejstarší domácí zvíře je s námi minimálně 15 000 let, kočky se ale historicky člověka drží mnohem kratší dobu - méně než sto let. Psy si pořizují páry kromě jiného i jako náhradu dítěte.

Psi i kočky jsou našimi věrnými přáteli, ne každý si ale připustí, že vzájemné soužití nemusí být jenom prospěšné. Rizika plynou pro obě strany. Zvířata jsou totiž přenašeči různých parazitů, kteří mohou negativně ovlivnit i náš život. Například toxoplazmózu má podle profesora Jaroslava Flegra, evolučního biologa a parazitologa Přírodovědecké fakulty UK, více než jedna třetina Čechů. Toto onemocnění zvyšuje riziko schizofrenie a mění naše chování. Výzkum dokonce ukázal, že soužití se psy a kočkami chovatelům zkracuje život. To ale jistě většinu lidí neodradí. Rizika se dají snížit, minimálně formou očkování. V domácnostech se zvířaty je vhodné častěji používat dezinfekci a speciální prostředky proti parazitům.

Spolu za určitých pravidel

,,Pokud budeme respektovat jistá pravidla, nevidím v soužití lidí s domácími mazlíčky zásadní ohrožení. Do kuchyně ale podle mě kočky ani psi nepatří. Větší riziko přinášejí kočky, přenašeči toxokarózy a toxoplazmózy, která je nebezpečná pro těhotné ženy, které ji ještě neprodělaly. I když kočku nepouštíte ven, může pozřít vajíčka červů, která přinesete domů na oblečení nebo na botách. Proto je třeba kočky i psi pravidelně odčervovat proti vnitřním (škrkavky, tasemnice, motolice) a vnějším (svrab, blechy, vši, všenky, apod.) parazitům. Kočičí záchod je vhodné umístit mimo kuchyň. Zvířata v kleci, především ptáci, by také neměli být v kuchyni chováni, protože jsou velmi citliví na výpary při vaření a přepálený teflon papouškům může způsobit smrt," upozorňuje MVDr. Lukáš Pánek z kolínské Veterinární kliniky Elza. Vymezte si tedy místa, kam mazlíčkům přístup dovolíte, a kuchyni ať se raději vyhnout.

V kuchyni zvířata nenechávejte

Třebaže máme své domácí přítele vychovány, do hlavy jim zkrátka nevidíme. V jedné americké domácnosti pes způsobil v kuchyni požár, když prokousl plechovku s barvou, plyn bouchl a kuchyň začala hořet. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Proto majitelka už raději nenechává čisticí prostředky v přístupné spodní skříňce, kam se pes dostal. Kočky zase rády lezou všude včetně kuchyňské linky, proto je nutné jim v přístupu zabránit.

Co je dobré pro nás, není pro naše miláčky

Další nepříjemné překvapení může nastat, když zvířata pozřou něco, co jim uškodí. Veterinární toxikologická databáze (VETTOX) obsahuje řadu potravin, které jsou toxické a nebezpečné, zatímco my lidé si na nich pochutnáme. Například čokoláda je toxická pro psy i kočky a nejvíce jsou otravou ohrožena nemocná zvířata, mláďata nebo ti, co pozřou velké množství. U ovoce (a také nezralých a nahnilých kusů) jako jsou hrozny, rozinky, meruňky, broskve, švestky, trnky, třešně a višně (včetně pecek) nebo makadamové ořechy se mohou objevit trávicí problémy, zácpa až úhyn zvířete, pokud dojde k blokádě střev nestravitelnými peckami. Za nebezpečné až toxické se považují i česnek a cibule, nezdravé jsou i brambory. Nevhodná strava celkově způsobuje choroby podobné těm našim - cukrovku, obezitu a problémy s pohybovým aparátem.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
B.I.D. Services, s.r.o.
4
6. 2019
4.6.2019 - Konference
Praha 8, Hotel Olympik
12
6. 2019
12-13.6.2019 - Konference
Průhonice, vzdělávací a informační centrum Floret
31
10. 2019
31.10.2019 - Seminář, školení
Praha, Konferenční centrum VŠCHT, Kolej Sázava
5
11. 2019
5.11.2019 - Seminář, školení
Brno, Kongresové centrum BVV
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí