Pátek, 19. dubna 2024

Kůrovec v Liberci napadl podle odhadu 30 procent smrků

Kůrovec v Liberci napadl podle odhadu 30 procent smrků

Kůrovec v Liberci napadl podle odhadu radnice asi 30 procent smrků v parcích, na sídlištích a dalších plochách veřejné zeleně po městě. Jde o jednotlivé stromy i porosty. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Liberec letos na kůrovcovou kalamitu a odstranění stromů popadaných při vichřicích vydá milion korun.

Kvůli kůrovci už město nechalo odstranit 50 stromů. Další se budou kácet v Pekárkově ulici v Harcově či v Kavkazské ulici u průmyslové zóny Jih, kde kůrovec napadl porost o rozloze 11.000 metrů čtverečních. Lýkožroutem smrkovým jsou ale zasažené i další smrky ve městě. "Správci zeleně takto napadané dřeviny aktivně vyhledávají a následně je označí k okamžitému pokácení. Jedině tak zabrání tomu, aby lýkožrout vylétl a napadl další dřeviny v okolí," uvedla Kodymová.

Duben a květen jsou měsíci rojení kůrovce, druhá vlna následuje v létě. Šíření lýkožrouta podle mluvčí radnice napomáhá počasí. "V posledních letech mírné zimy a suchá léta bohužel zapříčinily nedostatek vody. Oslabily tak především mělce zakořeněné smrky," dodala.

Jiných 30 stromů Liberec v předchozích týdnech odstranil, protože je vyvrátil, zlomil či poškodil silný vítr. Největší škody způsobila březnová vichřice Eberhart. Meteorologové na své stanici na libereckém letišti naměřili dokonce poryv o síle 100 kilometrů v hodině. Při této vichřici po městě popadalo 16 stromů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů