Pátek, 29. března 2024

Ústí poskytne na výměnu kotlů bezúročnou půjčku až 200.000 korun

Ústí poskytne na výměnu kotlů bezúročnou půjčku až 200.000 korun

Ústí nad Labem poskytne na výměnu kotlů bezúročnou půjčku až do výše 200.000 korun. Město nyní vypsalo dotazník ke kotlíkové dotaci. Cílem je zjistit, kolik zájemců o půjčku bude. Ústecký kraj plánuje zahájit příjem žádostí do zřejmě posledního kola kotlíkových dotací v polovině září.

Bezúročnou půjčku poskytne město maximálně na dobu deseti let, nejvyšší měsíční splátka může činit 2000 korun. "V současné době probíhá průzkum zájmu o takovou bezúročnou půjčku," uvedla mluvčí města Romana Macová. Kdo má o půjčku zájem, musí se přihlásit prostřednictvím dotazníku, který je k dispozici na webu města nebo v úřadech městských obvodů.

Dotazníky je nutné odevzdat do 31. května. "Na základě vyplněného dotazníku pak bude zájemce kontaktovat náš kotlíkový specialista," uvedla Macová.

Lidé mohou na výměnu kotle získat dotaci prostřednictvím Ústeckého kraje. Doposud však museli mít nejprve vlastní peníze na zaplacení nákupu kotle a výměnu, poté jim kraj až 80 procent nákladů proplatil. "Lidé musí mít dopředu někdy i přes 100.000 korun, které poté v dotaci získají zpátky. Bezúročná půjčka má sloužit těm, kteří takový obnos pohromadě nemají," řekl v únoru v Ústí nad Labem při představení programu bezúročných půjček ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Peníze na bezúročnou půjčku poskytne obcím v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji ministerstvo životního prostředí. Cílem je motivovat lidi k výměně zastaralých zdrojů tepla, a tím zlepšit kvalitu ovzduší. Od září 2022 začne platit úplný zákaz provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy, za jeho porušení budou podle ministra hrozit vysoké pokuty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů