Středa, 24. dubna 2024

USA na schůzce Arktické rady odmítly mluvit o změnách klimatu

USA na schůzce Arktické rady odmítly mluvit o změnách klimatu

Ministři zahraničí zemí Arktické rady, kteří od pondělí jednali ve finském městě Rovaniemi, se nedokázali dohodnout na znění společné deklarace schůzky. Podle delegátů je důvodem odmítavý postoj Spojených států, aby v dokumentu byly zmíněny klimatické změny. Informovala o tom agentura AFP.

Finský ministr zahraničí Timo Soini uvedl, že většina členských států Arktické rady považuje změny klimatu za jeden z hlavních problémů, kterým Arktida čelí. Většina členských zemí je podle něj přesvědčena o nutnosti tento problém naléhavě řešit.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v pondělí po příletu do Finska vyjádřil znepokojení nad investicemi Ruska a Číny v Arktidě a chování obou zemí v arktickém regionu označil za agresivní. Ve svém projevu nicméně ani jednou nezmínil oteplování klimatu, které je podle vědců v Arktidě dvakrát rychlejší než ve zbytku světa, uvedla AFP.

Tání ledu v arktické oblasti znepokojuje vědce mimo jiné kvůli stoupající hladině oceánů. Pompeo ale o něm hovořil spíš jako o příležitosti, kterou bude možné v budoucnu komerčně využít. "Pokračující ubývání mořského ledu otevírá nové námořní cesty a nové příležitosti pro obchod vzhledem k potenciálnímu zkrácení doby plavby lodí mezi Asií a Západem o 20 dní," řekl. "Arktické námořní cesty by se mohly stát Suezským a Panamským průplavem 21. století," dodal.

Podle AFP je to poprvé, co země Arktické rady nevydaly na závěr své ministerské schůzky společnou deklaraci. Tentokrát ji nahradil text, který kromě jiného zmiňuje odhodlání států rady udržovat v polární oblasti mír, stabilitu a konstruktivní spolupráci.

Rada, která byla založena v roce 1996, sdružuje Dánsko, Finsko, Island, Kanadu, Norsko, Rusko, Švédsko a USA. Jejich ministři se scházejí každé dva roky. V předsednictví se státy střídají. Finové převzali předsednictví v Arktické radě v roce 2017 od USA a nyní je předali Islandu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů