Pátek, 29. března 2024

Bratislava: Online prodejce rozváží zboží na elektrokolech

Bratislava: Online prodejce rozváží zboží na elektrokolech

Největší český online prodejce Alza.cz testuje na Slovensku rozvoz zboží pomocí nákladních elektrokol. Novou službu spustil e-shop vloni na podzim nejprve v centru v Bratislavy, kde v pilotním provozu dokázal doručit cca 300 zásilek měsíčně. Letos chce tento typ přepravy více rozšířit. Výhodou je zejména snadné doručování i v dopravní špičce a šetrnost vůči životnímu prostředí.

V současné době má Alza na Slovensku ve své flotile 3 nákladní elektrokola, jimiž obsluhuje primárně pěší zóny a oblast starého města Bratislavy. V rámci rozvozového dne zvládne jedno kolo doručit v průměru až 13 objednávek denně, což je zhruba polovina toho co klasická dodávka. Kurýři vyjíždějí do ulic denně od pondělí po pátku bez ohledu na počasí. Víkendy mají z důvodu slabší poptávky prozatím volné. Výběr zboží k doručení cyklokurýrem je přitom velmi široký, kromě XXL produktů dokáže dopravit téměř jakýkoliv artikl. Zatím největší perličkou testovacího provozu byl převoz 65" televize, 12 ks monitorů nebo sušáku na prádlo a žehlícího prkna.

Hlavním důvodem pro zavedení nového typu ekologické přepravy bylo problematické centrum Bratislavy, kde platí pro nákladní automobily celá řada omezení (možnost obsluhy jen na ranní hodiny nebo dokonce úplný zákaz vjezdu motorových vozidel atd.). Povolení do těchto zón uděluje magistrát hlavního města jen výjimečně, a to za nemalý poplatek 4000 EUR. Naopak kolo nelimituje v centru téměř nic, což přináší firmě obrovské možnosti do budoucna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů