Úterý, 19. března 2024

Platforma Visegrad+ má pomoci přechodu k zelené energetice ve V4

Platforma Visegrad+ má pomoci přechodu k zelené energetice ve V4

Nově vzniklá platforma Visegrad+ má pomoci přechodu k zelené energetice v zemích takzvané visegradské skupiny (V4). Zástupci asociací obnovitelných zdrojů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a přizvaného Rakouska dnes v Praze podepsali memorandum o porozumění. Uvedli, že podíly obnovitelných zdrojů (OZE) na spotřebě ve všech zemích V4 jsou jedny z nejnižších v EU. Žádná z postkomunistických zemí navíc zatím nepřijala plán na ústup od výroby energie z uhlí, který naopak mají skoro všechny země západní Evropy, upozornili.

"Je paradoxní, že po letech tu vzniká opět opona. Ne však železná, ale uhelná," uvedla dnes ředitelka Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu a OZE (SAPI) Veronika Galeková. "Do roku 2035 bude Polsko muset postupně vyřadit 20 ze 41 gigawattů celého energetického systému založeného téměř výhradně na uhlí. Je to skvělá příležitost nahradit staré špinavé elektrárny větrem, fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji. V roce 2030 můžeme mít téměř 40 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů," doplnila Irena Gajewska z Polské větrné asociace.

Podle poradce české Komory obnovitelných zdrojů energie (KOZE) a někdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka se z V4 stal spolek zemí, který rozvoj obnovitelných zdrojů brzdí. Nová platforma má podle něj ambici tuto situaci změnit. "Cílem našeho společenství je spolupráce, předávání zkušeností. Chceme přispět k tomu, aby Evropská komise a další evropské struktury měly pravdivé informace o situaci v těchto zemích a o tom, jaký je v nich potenciál obnovitelných zdrojů," uvedl. Dodal, že cílem je mimo jiné také decentralizace energetiky a zabránění dvourychlostního vývoje v Evropě.

České ministerstvo průmyslu a obchodu loni v říjnu uvedlo, že v roce 2017 podíl obnovitelné energie na konečné spotřebě energie v ČR podle dat Eurostatu činil 14,76 procenta, v roce 2010 to bylo 10,52 procenta. Závazky, jimiž chce Česko přispět k záměrům EU pro rok 2030, obsahuje připravovaný Národní energeticko-klimatický plán. Jedním z cílů plánu je podle dřívějších informací pokrytí 20,8 procenta spotřeby energie v ČR obnovitelnými zdroji.

S tím ale mají problém ekologové. Ekologické organizace Calla, Centrum pro dopravu a energetiku, Glopolis, Hnutí Duha a Zelený kruh na začátku letošního roku ve společném prohlášení uvedly, že země by měla směřovat k 24 procentům. Návrh podle nich ani neodpovídá potenciálu ve výrobě obnovitelné energie, který je zhruba 22 až 28 procenta očekávané spotřeby energie v roce 2030, a to i bez započtení nástupu pokročilých biopaliv a dalších nových technologií v dopravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů