Pátek, 29. března 2024

Lotři vyčistili Metuji

Lotři vyčistili Metuji

Dvakrát nevkročíš do stejné řeky. Toto nyní platí také v Hronově. Lotři si vzali na paškál čistotu řeky Metuje a její bezprostřední okolí a po pár hodinách nasbírali pytle plné odpadu.

Objevy jsme zaznamenali opět veliké. Vysavač, pneumatiky, kola, fén, talířky, hrníčky a samozřejmě nepočítaně plastu a dalšího harampádí. Nejvíce odpadu jsme sbírali především v okolí mostů a plotů továren. ,,O akci jsme přemýšleli spíš tak, že je potřebná. Opravdu bavit nás to ale začalo ve chvíli, kdy jsme vyhlásili soutěž o nejkurióznější nalezený předmět," vysvětluje jeden z účastníků - 14 letý Jáchym Karlík.

Akce se zúčastnili jak nejmladší oddíloví nováčci, ostřílení dlouholetí členové i někteří rodiče. Stačil 3 kilometrový úsek z parku A. Jiráska k oddílové klubovně za fotbalovým stadionem a naplnili jsme bezmála 20 pytlů odpadu.

,,Snažíme se dětem představit vodácký sport v širších souvislostech. Nestačí se naučit držet správně pádlo a sjet si stále těžší řeky. Ochrana přírody k tomu nesporně patří také," říká Tomáš Buriánek, hlavní vedoucí oddílu.

Akci podpořilo město Hronov zapůjčením pytlů a odvozem nasbíraného odpadu.

Pro hronovské Lotry není takováto akce vůbec první, řeku Metuji již čistili v minulosti například ve spolupráci s geokačery či horní úsek řeky s Jiřím Malíkem, ekologem a předsedou spolku Živá voda.

Karel Neuschl

Foto: Tomáš Buriánek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů