Úterý, 19. března 2024

Nejoblíbenějším trhem obnovitelné energie zůstává Čína

Nejoblíbenějším trhem obnovitelné energie zůstává Čína

Čína je už čtvrtým rokem nejatraktivnějším trhem pro investice do obnovitelných zdrojů energie a v růstu bude pokračovat navzdory snahám Pekingu o snížení dotací. Uvádí to dnešní zpráva britské poradenské společnosti Ernst & Young (EY), která hodnotí 40 trhů na světě. Česká republika na žebříčku nefiguruje, naposledy se na něm umístila v roce 2014.

Na druhé příčce druhým rokem stanuly Spojené státy a na třetí postoupila z pátého místa Francie.

"Trh energie z obnovitelných zdrojů v Číně prochází změnami, vláda se snaží omezit náklady na dotace vyplácené tomuto odvětví," uvedla EY. Vloni Čína oznámila pozastavení výstavby nových solárních farem se státní podporou a snížení výkupních cen. Letos má ke snížení dotací Pekingu pomoci zřízení aukčního systému na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Francii k postupu na třetí místo pomohlo zaměření na větrné farmy v pobřežních vodách a také ambicióznější plány ve větrné energii na pevnině.

Indie, která je po Číně druhou nejlidnatější zemí světa, klesla z třetího místa na čtvrté. Některé další země, například Norsko a Finsko, jsou pro investice do obnovitelných zdrojů atraktivnější díky novým projektům financovaným na bázi dlouhodobých dohod na nákup elektrické energie (PPA - Purchase Power Agreement) a díky snaze odvrátit se od dotací. Dohody PPA se začínají rozmáhat i na trzích jako je Tchaj-wan, Francie, Španělsko či Austrálie.

Pro řadu společností dávají smlouvy PPA ekonomický smysl, neboť se sjednávají na deset i více let a nabízejí dlouhodobé zajištění v případě výkyvů cen elektřiny.

PPA loni podpořily 13,4 gigawattu (GW) výroby čisté energie, což je více než dvojnásobek roku předchozího. Objem smluv PPA o nákupu elektřiny z obnovitelných zdrojů pak loni dosáhl rekordních 13,4 GW, což je více než dvojnásobek v porovnání s rokem 2017, uvedla agentura Reuters.

Deset nejoblíbenějších zemí pro investice do obnovitelných zdrojů energie:

Umístění 2018 (2017) Země
1 (1) Čína
2 (2) Spojené státy
3 (5) Francie
4 (3) Indie
5 (6) Austrálie
6 (4) Německo
7 (7) Japonsko
8 (8) Británie
9 (10) Argentina
10 (9) Nizozemsko

Zdroj: EY

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů