Úterý, 19. března 2024

P. Poc: startuji novou evropskou iniciativu na pomoc včelám i nám

P. Poc: startuji novou evropskou iniciativu na pomoc včelám i nám

Evropa, kde stav životního prostředí monitorují samotné včely. To není příběh z fantasy filmu. Na realizaci pracuje europoslanec Pavel Poc, lídr ČSSD do květnových evropských voleb. Startuje novou včelařskou iniciativu, na které spolupracuje s Evropskou komisí.

Biolog Pavel Poc, 40. nejvlivnější politik ze 751 poslanců Evropského parlamentu, se během svého posledního mandátu stal vyhlášeným poslancem, který umí dosáhnout na prostředky na řešení přeshraničních problémů. Nyní chce spustit monitoring životního prostředí a kontaminantů, které se nacházejí ve vzduchu, půdě, vegetaci a vodě. Díky jeho projektu půjdou měřit skrze včely medonosné a jejich produkty.

,,Ve zkratce se jedná o rozšíření mého projektu z roku 2017. Nechceme se držet pouze pesticidů, ale zaměřit se například i na těžké kovy, prachové částice, těkavé organické látky nebo oxid siřičitý," popisuje europoslanec svůj nedávný počin, pro který by chtěl získat nejméně 128 milionů Kč. ,,Čechům by to mohlo zvláště pomoci, jelikož ze stovky evropských měst, kde se lidé nejvíce dusí prachovými částicemi, je dvacet šest právě u nás. V rámci EU bohužel patříme mezi země s nejhorším vzduchem, což chci změnit."

Vysoký rozpočet chce zajistit i z toho důvodu, že do běžícího projektu se nepodařilo zapojit českou vědu a včelařskou komunitu. Do současného 16členného konsorcia se ze zemí střední a východní Evropy zapojili pouze Lotyši.

,,Je bohužel všeobecně známo, že si Česko neumí sáhnout na prostředky z programů, kde musíme konkurovat ostatním zemím. Jejich objem přitom stále roste. Navrhuji teď proto, aby se iniciativa rozšířila na všechny země, včetně té naší," popisuje Pavel Poc pojistku zajišťující zapojení českých expertů i včelařů.

Na to, zda je těžké prosadit podobné iniciativy, odpovídá: ,,samozřejmě, že když s něčím začínáte, lehké to není. O problémech s prosazením své první iniciativy bych zvládl povídat dlouho. Za dobu svého desetiletého působení v Bruselu už ale znám správnou cestu. A co víc, zná mě jako biologa Evropská komise i bruselská vědecká komunita. Ví, s kým spolupracují, a co od sebe můžeme čekat."

Momentálně je předpřipravený návrh v procesu oficiálního posuzování. ,,Volby jsou v letošním projektovém procesu menším zádrhelem. Nicméně pevně věřím, že tu budu i po nich, abych mohl dokončit potřebné formality a iniciativa byla zařazena do následujícího rozpočtu Evropské unie," uzavírá europoslanec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů