Úterý, 23. dubna 2024

Chrudim od června otevírá sběrnu odložených věcí

Chrudim od června otevírá sběrnu odložených věcí

Chrudim zprovozní od 1. června ve sběrném dvoře takzvané reuse centrum pro ještě použitelné věci. Lidé tam mohou odnést nepotřebné věci z domácnosti, které si pak někdo jiný může vzít, řekl ČTK starosta František Pilný (ANO).

Věci, které jsou ještě funkční, mohou mít další majitele, třeba drobné předměty z kuchyňského a jídelního servisu, sportovní vybavení, menší kusy nábytku.

"Zájemci si je mohou za drobný poplatek odnést. Centrum bude přijímat a vydávat věci každý den, kdy je sběrný dvůr otevřen," řekl starosta.

Kromě toho město zavedlo bezplatné odložení stavební suti do 200 kilogramů. "Snažíme se tímto způsobem eliminovat možnost vzniku černých skládek na území města a jeho okolí," řekl starosta.

Za černou skládku dostane viník pokutu a musí odpad uklidit. Když tak neučiní, skládku odstraní technické služby a náklady budou vymáhat po viníkovi, dodal vrchní strážník Lukáš Dvořák.

Podobné centrum odložených věcí už zavedlo Vysoké Mýto. Má takzvaný Kujebazar, kde si lidé mohou použité věci za malý poplatek koupit. Již nyní funguje republiková webová stránka, kde mohou lidé věci nabídnout.

Heřmanův Městec reuse centrum chystá. Termín otevření ještě město nemá. Musí dokončit provozní řád, zajistit sběrnu odložených věcí legislativně a čeká ho nábor zaměstnanců, kteří se budou o provoz starat, řekl starosta Josef Kozel (Živé město Heřmanův Městec).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů