Pátek, 19. dubna 2024

Bioekonomická výzva pro země Dunajského regionu

Bioekonomická výzva pro země Dunajského regionu

Stávající situace využívání fosilních zdrojů v průmyslu je dlouhodobě neudržitelná, proto je třeba hledat možnosti, jak ovlivnit klimatickou změnu a zároveň posilovat regionální bioekonomiku. I těmto tématům se věnuje konference s názvem Udržitelná transformace Dunajského regionu a budoucnost konkurenceschopnosti založené na bioekonomice, která se uskuteční ve dnech 28. a 29. května 2019 v Praze. Pořádá ji Národní klastrová asociace (NCA) jako český partner projektu DanuBioValNet.

Konference si klade za cíl prezentovat témata zaměřená na postupný přechod od fosilních zdrojů k obnovitelným biologickým zdrojům využívaných v průmyslu. Tato změna směrem k bioekonomice a cirkulární ekonomice může přispět k dosažení cílů v klimatické oblasti. Vedlejším, neméně důležitým, efektem je podpora rozvoje ekonomiky na regionální úrovni.

"Důležitost problému si uvědomují nejen orgány naší veřejné správy, což dokládá řada záštit, kterou nám poskytla klíčová ministerstva, ale i partneři v okolních státech. Těch se do projektu zapojilo celkem 10 a vždy se jedná o významné hráče, kteří mají potenciál navrhované změny i prosadit. Lídrem je Bádensko-Würtembersko, které již realizuje strategii bioekonomiky." upřesnila Pavla Břusková, prezidentka NCA.

NCA navrhuje realizovat rozvoj regionálních ekonomik pomocí propojování podniků a celých sítí - klastrů z různých regionů a oborů. Cílem je pracovat s řetězci od primární výroby po spotřebitelský trh. Druhý den konference se proto věnuje dopadům projektu DanuBioValNet a jeho výstupům zaměřeným na různé stakeholdery - úroveň tvůrců politiky, organizací na podporu podnikání/klastrů, MSP a výzkumně-vzdělávacího sektoru. Rovněž představí výsledky projektu, zejména ve třech hodnotových řetězcích bioekonomiky: fytofarmacie, bioplastové obaloviny a eko-stavebnictví.

Celý program konference naleznete na http://nca.cz/cs/konference-projektu-danubiovalnet-a-pa8-eusdr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů