Recepty pro jarní inspiraci
POSILUJÍCÍ KOKTEJL Z ČERVENÉ ŘEPY
Ingredience:
1 červená řepa, 2 jablka, 4 mrkve, asi 1 cm zázvoru, celerová nať na ozdobu
Postup:
Ovoce a zeleninu očistěte, dejte do odšťavňovače a prolisujte. Ozdobte celerovou natí. Podávejte.
ZELENINOVÉ ŠŤÁVY NA PODPORU FUNKCE JATER
A/ Karotková
B/ Karotka, červená řepa a okurka (300 g karotky, 100 g červené řepy, 100 g okurky)
C/ Karotka a špenát (300 g karotky, 200 g špenátu)
Tip: Tyto zeleninové šťávy je možné zakápnout kvalitním olejem, díky čemuž tělo dokáže lépe využít vitamíny rozpustné v tucích.
Fenyklová polévka
Suroviny: 1 fenykl, 350 g hrášku, 1 cibule, česnek, olej, libeček a petrželka
Postup: Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl, podlijte vodou a pak rozmixujte. Dochuťte libečkem a petrželkou.
PAMPELIŠKOVÝ SALÁT S FENYKLEM A OSTROPESTŘCEM
Ingredience:
1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených, 1 oloupané a pokrájené zelené jablko, 1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 1-2 lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce kvalitního medu, sůl a pepř na dochucení, 1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka
Postup:
Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Na silnostěnné pánvi 3-5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte. Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.
ŠPENÁT Z KOPŘIV SE ZTRACENÝM VEJCEM
Ingredience:
800 g výhonků a listů mladých kopřiv, olivový olej nebo ghí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek,
ocet, 4 ks vajec, sůl a pepř
Postup:
Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat. Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli a česnek dorůžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2-3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. V rychlejší variantě můžete vejce připravit třeba jako volské oko.
ŘEŘICHOVÝ SALÁT S VAJÍČKY A ŘEDKVIČKAMI
Ingredience na 2 porce:
4 vařená vejce, 2 svazky ředkviček, balení řeřichy, piniové oříšky, olej olivový nebo ořechový, sůl, pepř, případně lžička medu nebo javorového sirupu, 1 lžíce jablečného octa
Postup:
Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Očištěnou ředkvičku nakrájejte na plátky a připravte si omytou řeřichu. Na pánvi dejte lžíci oleje a na něm orestujte piniové oříšky. Nechte ochladit. Připravte si zálivku ze zchladlého oleje z pražení oříšků, přidejte sůl, pepř, a ocet. Zálivku nalijte na salát, ozdobte praženými piniovými oříšky.