Sobota, 20. dubna 2024

Ve Vsetíně se změní systém třídění odpadu,bude se častěji vyvážet

Ve Vsetíně se změní systém třídění odpadu,bude se častěji vyvážet

Ve Vsetíně se od června změní systém tříděného odpadu. Lidé budou moci dávat do žlutých kontejnerů společně s plastovými odpady také kovové a hliníkové obaly. Zároveň dojde k navýšení frekvence svozu nádob na plastový odpad, nově budou vyváženy každý týden, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Kovové obaly bude možné odkládat také do žlutých pytlů, do kterých třídí odpady obyvatelé rodinných domů.

"Město tak vyšlo vstříc žádostem občanů o častější svozy, protože kontejnery na plast byly často přeplněné a v některých dnech se do nich obtížně přidával odpad. Zvýšené náklady spojené s navýšenou frekvencí svozu budou hrazeny z rozpočtu města," uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO).

Postupně budou také žluté kontejnery označeny novými informačními samolepkami s vysvětlením, co do nich patří. Kovové obaly by měli lidé dávat do kontejnerů pouze prázdné a čisté a pokud možno stlačené.

Město se také rozhodlo používat vratné plastové kelímky, k dispozici budu na koupališti Pod Pecníkem, akcích Domu kultury a Vsetínské sportovní. Město je vyzkouší také na festivalu Valašské záření.

Radnice se snaží o ekologickou osvětu, například při Dnech země či besedách a přednáškách, které připravil městský odbor životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů