Úterý, 16. dubna 2024

Za únik bioplynu uložili inspektoři pokutu 150 tisíc korun společnosti Energie Markvartická

Za únik bioplynu uložili inspektoři pokutu 150 tisíc korun společnosti Energie Markvartická

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Českých Budějovicích uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti Energie Markvartická s.r.o. Z bioplynové stanice v Markvarticích na Českokrumlovsku v listopadu 2018 unikal bioplyn do vnějšího ovzduší. Společnost tak porušila povolení k provozu vydané Krajským úřadem Jihočeského kraje, provozní řád i zákon na ochranu ovzduší.

Inspektoři vyjeli na místo na základě podnětů na zápach. Zjistili, že bioplyn v důsledku poruchy generátoru unikal přes vodní pojistku volně do ovzduší. ,,V platném provozním řádu je přitom výslovně uvedeno, že bioplyn nesmí být nikdy vypouštěn volně do ovzduší. Za správnou funkci všech zařízení provozovatel odpovídá. Úniku bioplynu bylo možno předejít důslednou kontrolou jednotlivých částí bioplynové stanice," řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice s tím, že provoz bioplynové stanice nemá být zdrojem pachových látek, které jsou obtěžující pro své okolí.

Bioplyn také obsahuje nezanedbatelné množství metanu, který je skleníkovým plynem, a při vypouštění do vnějšího ovzduší se prokazatelně podílí na klimatických změnách.

Proti uložené pokutě se společnost Energie Markvartická s.r.o. odvolala, Ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo. Sankce je pravomocná.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů