Středa, 24. dubna 2024

Tour de Aleje vyrazí ze Studénky do Poodří. Rodinné cyklojízdy se zúčastní mistryně cyklistiky Lada Kozlíková

Tour de Aleje vyrazí ze Studénky do Poodří. Rodinné cyklojízdy se zúčastní mistryně cyklistiky Lada Kozlíková

Pohodová cyklojízda pro rodiny s dětmi, milovníky jízdy na kole i přírody odstartuje první prázdninovou sobotu 29. června. Trasa povede alejemi a loukami kolem řeky Odry v Chráněné krajinné oblasti Poodří. Na naučných zastávkách se cyklisté dozví zajímavosti o místní krajině, její historii, stromech a zvířecích obyvatelích. V cíli bude čekat program z dílny místních spolků se soutěžemi, vystoupením mažoretek a koncert Báry Zemkové. Benefiční Tour de aleje na podporu stromů pořádá spolek Arnika. Letos startuje potřetí a koná se pod patronátem mistryně silniční a dráhové cyklistiky Lady Kozlíkové-Usnulové, pod záštitou starosty Studénky Libora Slavíka a za podpory Moravskoslezského kraje.

Registrace stále probíhají na stránkách www.aleje.org/tour-de-aleje

,,Přírodu milujeme a cyklistiku rovněž, proto se na akci moc těšíme. S tříletým synem Matoušem se chystáme projet si kratší trasu. Milovníci přírody a jízdy na kole, vyrazte s námi do Poodří, kde se společně dozvíme spoustu zajímavostí o stromech a jejich obyvatelích," zve mistryně světa, Evropy a České republiky v cyklistice Lada Kozlíková-Usnulová.

Na Tour de Aleje zve také herec, moderátor Cyklotoulek na ČT Sport a vášnivý cyklista Vilém Dubnička: https://youtu.be/GZ3BlkKboF0

Tour de Aleje startuje od zimního stadionu ve Studénce v 10 hodin. Na výběr bude ze dvou tras určených pro nejmenší nebo zkušené cyklisty, které vedou převážně cyklostezkami po rovince (vyznačené body na mapách nejsou zastávkami, vyznačují jen průjezdy):

? pro juniory (9 km): https://mapy.cz/s/3sNvl

? pro machry (35 km): https://mapy.cz/s/3sNve

V plánu jsou čtyři komentované zastávky:

? Bartošovice na zámku - zastávka pod nejmohutnějším památným platanem

? Petřvaldík u lávky přes Odru - u historické hatěné stezky o důvodech, jak a proč se v Poodří sází duby

? Jistebník na hrázi rybníka - povídání o záchraně stromořadí prastarých vrb

? Studénka u Pasečného mostu - prohlídka hlavatých vrb ve všech stádiích jejich života

Ve Studénce bude připraven doprovodný program v režii místních spolků, hry a soutěže pro celou rodinu, výtvarná dílnička, výstava o alejích, vystoupení Mažoretek Petra Studénka[i] a koncert zpěvačky a klavíristky Báry Zemkové[ii].

Všichni cyklisté obdrží startovací balíček s drobnými dárky a lehkou svačinkou od sponzorů, např. müsli tyčinky EMCO[iii] nebo pyré CATUS[iv], minerální vodu JESENICKÝ PRAMEN[v]. Všichni účastníci se mohou po skončení cyklojízdy těšit na losování registračních čísel o ceny. Ve hře budou piva z místního pivovaru Dejf, originální pásky z duší od Boio, knihy o stromech z nakladatelství Kazda nebo Nakladatelství MH a další. Hlavní cenu dětské kolo[vi] věnovala firma 4EVER.

,,Je mi ctí podpořit Tour de Aleje. Tato akce mne zaujala a cením si myšlenky, kterou je nejen ochrana přírody, ale také zapojení široké veřejnosti v rámci doprovodného programu. Věřím, že cyklojízdě bude přát počasí a zúčastní se jí mnoho občanů nejen z našeho města," zve k projížďce starosta Studénky Libor Slavík.

Výtěžek této benefiční akce pomůže Arnice chránit a obnovovat aleje v Poodří.

Poznámky

[i] Mažoretky Petra Studénka: www.mazoretky-studenka.estranky.cz

[ii] Zpěvačka a klavíristka Bára Zemková www.barazmekova.cz

[iii] Müsli tyčinky Emco www.emco.cz

[iv] Nápoje z Vysočiny Catus www.catus.cz

[v] Minerální vody Jesenický pramen www.jesenickypramen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů