Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zahradní slavnost - již tento víkend v Hostětíně. Zvládnete ji i poslepu

Zahradní slavnost - již tento víkend v Hostětíně. Zvládnete ji i poslepu

V sobotu 15. června nechejte oči doma a přijeďte do Hostětína na Zahradní slavnost, kterou pořádá Centrum Veronica ve spolupráci s nevidomými. Od 13 do 17 hodin vás čekají zážitkové aktivity v přírodní zahradě - prohlídka poslepu, koncert nevidomých hudebníků, kavárna po tmě, ale i prohlídky přírodní zahrady a řada dalších aktivit pro děti i dospělé.

Díky spolupráci se SONS (Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých) zažijí na slavnosti návštěvníci to, co někteří lidé běžně nevidí. Mohou si zahradu prohlédnout i poslepu nebo zkusit kavárnu po tmě. Potěší vás koncert kapely nevidomých hudebníku Kyklop Band.

Zahradní slavnost se bude konat v Hostětíně již posedmé. ,,Na Zahradní slavnosti chceme návštěvníkům představit naši certifikovanou ukázkovou přírodní zahradu, přiblížit postupy šetrnější k přírodě, ale i motivovat k pěstování a zvyšování regionální produkce", říká o cílech akce Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica Hostětín a dodává: ,,Akce je pojatá jako oslava a setkávání lidí z regionu. Máme připraveny netradiční ochutnávky - nápoje a pomazánky z planých rostlin. Děti se mohou těšit na žížalí stezku s úkoly na téma ,,fuj, kompost!", na poznávání domečků živočichů žijících na zahradě a na řadu přírodních herních interaktivních prvků, které v zahradě máme. Mohou si také sbít ptačí budku nebo vyrobit škvoří domeček".

Program doplňuje knižní SWAP - tedy výměna, kdy návštěvníci mohou přinést knihy o zahradě či o přírodě, které již doma nevyužijí, a odnést si jiné. Mohou také přinést své přebytky semínek a sazeniček a rovněž je vyměnit za jiné.

Na své si přijdou milovníci vegetariánského občerstvení, kteří si vychutnají třeba vege-hamburgery či cizrnový guláš, ale ani milovníci masa nepřijdou zkrátka. K dobrému jídlu a moučníkům je připravena bio konopná sodovka, bio mošty a další nápoje.

Akce probíhá od 13 do 17 hodin. Organizátoři navrhují - nechejte auto doma, přijeďte vlakem nebo na kole.

Akce je benefiční - a vstupné (ve výši, kterou si návštěvníci sami určí) bude určeno na podporu ekologického vzdělávání dětí a handicapovaných v přírodní zahradě.

Informace o akci: https://hostetin.veronica.cz/zahradni-slavnost-2019

PODROBNOSTI A DETAILNÍ PROGRAM AKCE:

Součástí akce budou prohlídky přírodní zahrady. Při nich se návštěvníci seznámí s typickými prvky přírodních zahrad - bylinkovými záhony, vyvýšenými záhony, sluneční pastí, prvky na podporu života v sadu (hadník, ježkovník, hmyzí domky aj.), ovocným sadem, kompostem. Dozví se o životě v zahradě, kde se nepoužívají žádné chemikálie - umělá hnojiva, pesticidy, herbicidy, ba ani rašelina (jejíž těžbou se ničí vzácné biotopy) a kde se pro boj se škůdci využívají jejich přirození nepřátelé - ptáci, hmyz, plazi, ježci, žáby, netopýři. Důležitou součástí akce je i poradenství, či domluva o certifikaci zahrady a získání plakety ,,Přírodní zahrada", kterou uděluje Ekologický institut Veronica.

Zatímco rodiče se mohou vzdělávat a inspirovat při exkurzích nebo individuálně prostřednictvím panelů naučné stezky v zahradě, jejich děti si mohou užívat hmatových, sluchových a čichových vjemů v zážitkové zahradě, kde je řada dřevěných interaktivních prvků - xylofon, hmatový chodníček, přírodní tkalcovský stav, zvukový mlýnek, ptačí panel s modely ptáků, stavbičky z vrbového proutí a také vodní prvky a potůček. Do něho se mohou dětem hodit i holínky.

MŮŽETE SE TĚŠIT NA:

? Exkurze přírodní zahradou (lektorovaná prohlídka probíhá ve 14:30 a v 16 hodin, mimo tuto dobu si můžete zahradu projít sami s využitím panelů tématické naučné stezky).

? Koncert kapely Kyklop Band - nevidomí hudebníci. Koncert je součástí festivalu Dny umění nevidomých na Moravě.

? Kavárnička po tmě (po celou dobu akce, nevidomá obsluha z Kavárny po tmě z Prahy)

? Posezení v přírodní zahradě (můžete si vzít i piknikové deky s sebou :-)

? Zahrada smyslů: hmatové a zvukové dřevěné interaktivní prvky (nejen) pro děti.

? Zahrada poslepu: vyzkoušejte si, jak "vidí" nevidomí. Můžete si vypůjčit speciální masku a projít si zahradu poslepu.

? Aktivity pro děti: žížalí stezka - zábavně naučná stezka zahradou na téma "fuj, kompost?" | stloukání ptačích budek** | výroba škvořích domečků **| řádění v potůčku (vezměte dětem vhodný oděv a boty do vody)

? Ochutnávky bylin a plevelů, pomazánky z planých rostlin, nápoje z bylinných výluhů

? Bohaté občerstvení pro vegetariány i jedlíky masa a fairtradová kavárna - cizrnový guláš, vege-hamburgery, klobásky, konopná sodovka, vinný střik, moučníky, káva aj. Ochutnávky pomazánek a výluhů z planých rostlin a plevelů.

? Knižní SWAP - výměna knih s přírodovědnou tematikou (přineste knihy, které vám neslouží, můžete si odnést jiné. Maximálně 7 knih a pouze s tématem zahrady či poznávání přírody).

? Výměna semínek a sazeniček

? Prodej tematické literatury pro děti i dospělé zahradníky

? Regionální výrobky Tradice Bílých Karpat

? Jablečné mošty

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů