Pátek, 29. března 2024

Vítejte v žabím ráji na Raduňském mokřadu

Vítejte v žabím ráji na Raduňském mokřadu

Raduňský mokřad se soustavou tůní leží pár kilometrů jižně od Opavy. Ještě před 15 lety byste ho zde nenašli, nyní se zde nachází útočiště řady obojživelníků a dalších chráněných živočichů. Jak a proč Raduňský mokřad vznikl a jaké poklady zvířecí říše se tu ukrývají, objasňují nové infotabule a další prvky, které byly podpořeny z programu NET4GAS Blíž přírodě.

Na severním okraji obce Raduň se sice nachází již po staletí soustava rybníků, současné intenzivní rybniční hospodaření však obojživelníkům neposkytuje vhodné podmínky k rozmnožování. Proto místní organizace Českého svazu ochránců přírody Ochránce ve spolupráci se spřízněnou firmou Semix odkoupila v sousedství rybníků 1,3 ha orné půdy, na nichž v roce 2004 vybudovala soustavu různě hlubokých a prostorově různorodých tůní. Při realizaci bylo dbáno na to, aby ornice kontaminovaná předchozí zemědělskou činností byla odstraněna a dno nádrží tvořilo pouze jílovité podloží. Díky tomu zde dnes najdeme bohatou populaci kuňky obecné a čolka velkého, tři druhy skokanů, rosničky a ropuchy. ,,Těší nás, že teď můžeme sledovat, jak jsme vytvořili čisté životní podmínky pro stovky až tisíce obojživelníků, plazů a bezobratlých.", říká jedna z členů ČSOP Ochránce, Marie Slabejová.

Na lokalitě byly v minulosti umístěny i interpretační prvky, které ale již podlehly zubu času. Letos proto byly z programu NET4GAS Blíž přírodě vytvořeny nové. Vznikly dvě informační tabule, které se věnují zde žijícím druhům živočichů. Přidány byly i cedulky s QR kódy, které návštěvníky odkazují na webové stránky obsahující informace o hadnících, mrtvém dřevě a o broukovišti, které bylo také obnoveno.

Na Raduňský mokřad se návštěvník dostane z náměstí v Raduni po žluté turistické značce (silnice 464 směr Opava), odkud po 1 km odbočí doprava na cestu přímo k tůním. Jde o 94. lokalitu zpřístupněnou Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě, jehož prostřednictvím již třináctým rokem společnost NET4GAS podporuje projekty v oblasti ochrany přírody po celé České republice. V Moravskoslezském kraji ČSOP díky tomuto programu přiblížil veřejnosti celkem již patnáct zajímavých přírodních lokalit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů