Úterý, 19. března 2024

Ministr Brabec: 100 let naši předci odváděli vodu z krajiny, napravujeme hluboké škody

Ministr Brabec: 100 let naši předci odváděli vodu z krajiny, napravujeme hluboké škody

Předseda vlády ČR Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec dnes v Jihomoravském kraji navštívili projekty, které jsou ukázkou části opatření financovaných Ministerstvem životního prostředí od roku 2014 ve městech a obcích k jejich adaptaci na sucho. Za posledních 5 let investovalo Ministerstvo životního prostředí společně s Ministerstvem zemědělství více než 40 miliard korun do projektů, které mají Česku zajišťovat vodu teď i do budoucna.

,,Více než 100 let jsme v České republice cíleně odváděli vodu z krajiny, abychom ji mohli obhospodařovat. Za 100 let jsme vysušili milion hektarů mokřadů a rybníků, postavili tisíce kilometrů meliorací, vybetonovali jsme koryta řek, aby voda rychleji odtékala. Bude trvat mnoho let, než ten současný stav změníme, a bude to stát desítky až stovky miliard korun," řekl dnes během cesty po jihomoravských projektech řešících sucho v obcích i v krajině ministr životního prostředí Richard Brabec.

,,V Národním investičním plánu máme připraveno 30 miliard korun na opatření typu vodní přivaděče, vodní nádrže nebo rozšíření skupinových vodovodů a propojení vodárenských soustav, tedy pro zajištění pitné vody pro obyvatelstvo. Současně počítáme, že dalších 20 miliard, hlavně z evropských fondů, zainvestujeme v následujících letech do přírodě blízkých opatření v krajině. Boj se suchem a zajištění pitné vody pro naše občany jsou naší prioritou," dodal předseda vlády ČR Babiš.

Od roku 2014 dosáhly celkové investice Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství do všech opatření spojených se suchem téměř 40 miliard korun. Ministerstvo zemědělství se soustřeďuje na dlouhodobé projekty řešící především zajištění pitné vody pro občany, Ministerstvo životního prostředí již 5 let cíleně investuje národní i evropské prostředky na boj se suchem zejména v krajině. Zatím na projekty vynaložilo přes 10 miliard korun.

MŽP pro zajištění vody a vláhy v obcích financuje například podzemní nádrže na shromažďování srážkové vody využívané pro veřejnou potřebu, zelené střechy veřejných budov, vodou propustné povrchy, zasakovací pásy u parkovišť nebo úpravu koryt vodních toků protékajících obcí či různé vodní prvky protipovodňové ochrany jako bezpečnostní přelivy hrází, suché a polosuché poldry nebo vsakovací či retenční nádrže.,,Aktuálně obcím na projekty nabízíme až do příštího roku ještě necelou miliardu korun. Zatím si obce řekly o téměř 150 milionů korun na 40 projektů podobných těm jako v Přísnoticích," řekl dnes ministr Brabec.

V centru jihomoravských Přísnotic díky téměř šestimilionové dotaci Ministerstva životního prostředí vybudují vsakovací průleh se zatrubněným bezpečnostním přepadem, který vyústí do podzemní akumulační nádrže pro závlahu místního parku. Obec tak ušetří za pitnou vodu a zpomalí odtok vody v obci nejen při přívalových deštích.

V obcích financuje Ministerstvo životního prostředí také posilování zdrojů pitné vody nebo budování nových. A to tam, kde nemají možnost připojení na velké vodní nádrže.,,Už jsme schválili 334 projektů za 377 milionů korun. To je 150 tisíc lidí nově napojených na zdroje pitné vody, dalších 50 žádostí za 62 milionů korun je před schválením. Pro obce máme k dispozici do příštího roku ještě 450 milionů korun," upozornil ministr Brabec.

V České republice je v rámci boje suchem nutné dělat souběžně všechna opatření, a to jak stavební (například propojování sítě přivaděči, vodovody či přehradní a vodní nádrže) pro zajištění pitné vody pro občany, tak přírodě blízké, jako např. nové mokřady, tůně, rybníky, průlehy a krajinné prvky, ale také rozlivy vody pro zajištění vody v krajině a doplňování podzemních vod. Od roku 2014 bylo podpořeno 870 takových projektů za více než 3 miliardy korun. Současně ministerstvo podporuje řadu menších a drobnějších projektů v krajině, které pomáhají posilovat její přirozené funkce. Takových projektů se realizovalo už přes pět a půl tisíce.

,,Samozřejmě, že pro občany stále máme otevřený program Dešťovka. Po schválení nebo v procesu je na 5000 žádostí za 213 milionů korun na nádrže na zachytávání dešťové vody nebo na rozvody a využití šedé vody, aby se nemuselo splachovat nebo zalévat pitnou vodou," uzavřel Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů