Úterý, 19. března 2024

Putovní Křišťálovou popelnici získal tentokrát středočeský Beroun!

Putovní Křišťálovou popelnici získal tentokrát středočeský Beroun!

Obyvatelé ČR třídí stále více odpadů. Města a obce se jim také snaží k tomu poskytnout co nejlepší podmínky. Díky tomu má možnost třídit své odpady 99 % obyvatel ČR a 73 % jich tak pravidelně činí. K dispozici mají po celé ČR už více než 413 000 barevných kontejnerů a menších nádob na tříděný odpad. A kde se třídilo v roce 2018 nejlépe? Odpovědí jsou výsledky celostátní soutěže obcí v třídění odpadů ,,O Křišťálovou popelnici 2018". Jména těch nejlepších odtajnili zástupci Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., která je vyhlašovatelem soutěže, na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci probíhající konference Odpady a obce 2019.

Stejně jako v minulých letech byla i tentokrát soutěž určena všem obcím ČR zapojeným v systému EKO-KOM a soutěžilo se ve třech velikostních kategoriích. Do užšího výběru 15. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici postoupilo 66 nejlepších měst a obcí - pět zástupců z každého kraje a hlavní město Praha. Na slavnostním ceremoniálu v Hradci Králové pak byli oceněni 3 nejlepší z každé kategorie. Obec Neratov ovládla kategorii obcí do 500 obyvatel. V kategorii obcí od 501 do 5 000 obyvatel zvítězily Hovorany a na první příčku v kategorii nad 5 000 obyvatel vystoupalo město Beroun. Zástupci vítězných obcí převzali menší křišťálovou popelničku a šek na 100 tisíc korun jako příspěvek na další zlepšení nakládání s odpady. Do středočeského Berouna, města ležícího na soutoku Berounky a Litavky, zamířilo i ocenění pro absolutního vítěze - velká Křišťálová popelnice. A stává se tak další obcí, jejíž jméno je vyryto na této slavné putovní trofeji.

Co je hodnoceno?

Každý kraj měl 5 želízek v ohni. Do celostátního užšího výběru totiž postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další 2 zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři EKO-KOM, vybírat však mohli pouze z obcí, které se umístily v krajské soutěži nejhůře na 5. místě. V užším výběru pak o těch nejlepších rozhodovala celá řada kritérií. Hodnotilo se nejen množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou komoditu, hodnotil se také poměr tříděného odpadu a komunálního odpadu, hustota sběrné sítě (včetně pytlového sběru a individuálních nádob), přihlíželo se také k tomu, zda obec sbírá i nápojový karton, bílé sklo a kovy a celkově jaké jsou v obci vytvořené podmínky pro nakládání s odpady. Hodnocení je tedy velmi komplexní a provádí se především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví.

Výsledky soutěže O křišťálovou popelnici 2018

Absolutní vítěz: Beroun

kategorie Obce do 500 obyvatel:

1. Neratov

2. Roudno

3. Borůvka

kategorie Obce 501 -5 000 obyvatel:

1. Hovorany

2. Lety

3. Solnice

kategorie Obce nad 5 001 obyvatel:

1. Beroun

2. Vimperk

3. Olomouc

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů