Pátek, 29. března 2024

Inspektoři uložili pokutu 150 tisíc korun stavební firmě SYNER za netřídění odpadů

Inspektoři uložili pokutu 150 tisíc korun stavební firmě SYNER za netřídění odpadů

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Liberci uložili pokutu 150 tisíc korun stavební společnosti SYNER, s.r.o. Firma v areálu ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku skladovala odpady z vlastní stavební činnosti, aniž by tyto odpady třídila dle druhů a kategorií.

Inspektoři v lednu 2019 na základě obdrženého podnětu zjistili, že v areálu firmy jsou na ploše zhruba 17 tisíc metrů čtverečních skladovány odpady různého složení. ,,Na jedné hromadě vysoké až čtyři metry byly betonové kvádry s příměsí železných drátů a výkopové zeminy. Další hromada o mocnosti pět metrů obsahovala asfaltové kry s příměsí zeminy, našli jsme i azbestovou krytinu a rozbité cihly. Původce odpadů je přitom povinen shromažďovat odpady utříděně podle jednotlivých druhů a kategorií, což se v tomto případě nestalo," uvedla Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Liberec.

Provozovatel nesplnil ani svou další základní povinnost - a to zabezpečit odpady před případným nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem. ,,Areál nebyl oplocen a vstup cizích osob nebyl znemožněn ani žádným jiným způsobem," doplnila Kolářová.

Inspektoři dále zjistili, že společnost SYNER minimálně od roku 2018 do února 2019 nevedla za svůj areál ve Stráži pod Ralskem průběžnou evidenci produkovaných odpadů. Nezaslala ani hlášení o produkci a nakládání s odpady do systému ISPOP provozovaného Ministerstvem životního prostředí. Areál nebyl příslušným správním orgánem schválen jako zařízení k nakládání s odpady a společnost ani nedisponovala povolením dle stavebního zákona.

Proti pokutě uložené inspektory ČIŽP se firma neodvolala, sankce v květnu nabyla právní moci.

Firma skladovala odpady a netřídila je podle druhů a kategorií


Firma skladovala odpady a netřídila je podle druhů a kategorií

Firma skladovala odpady a netřídila je podle druhů a kategorií

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů