Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hlučínská radnice odmění obyvatele za zaplacení poplatku za odpad

Hlučínská radnice odmění obyvatele za zaplacení poplatku za odpad

Radní Hlučína na Opavsku odmění obyvatele za včasné zaplacení poplatku za odpad ve výši 550 korun. Mohou získat levnější celosezonní vstupenku do místního Sportovně rekreačního areálu. Úředníci evidují kolem 13.000 poplatníků, každý rok poplatek ve městě nezaplatí více než 1000 lidí. ČTK to řekla mluvčí města Kristina Neničková.

Cena běžného vstupného na celou sezonu je 690 korun. Cena zvýhodněné permanentky po zaplacení poplatku za odpad bude pro dospělé 190 korun a pro děti, studenty do 26 let a důchodce 100 korun na celou sezonu. "Permanentku s výhodnějším vstupem si každý občan Hlučína může vyzvednout v pokladně rekreačního areálu po předložení voucheru, který získá na pokladně Městského úřadu Hlučín po úhradě odpadu v termínu do 30. června," uvedla mluvčí.

Částka za nezaplacené poplatky v posledních letech v Hlučíně roste. V roce 2017 dluh dosáhl 480.000 korun, loni vzrostl na více než 575.000 korun. "Letos evidujeme 13.612 poplatníků. Počet dlužníků každoročně cca 1100 osob. Osvobozeny jsou děti narozené v daném roce," uvedla Neničková.

Dodala, že v okamžiku, kdy dotyčný včas nezaplatí, zvyšuje se poplatek o 150 korun, navíc dlužník může hradit i další poplatky spojené s vymáháním pohledávky. "Při vymáhání využíváme celou řadu způsobů, jak zajistit jejich úhradu či zánik. Jednáme například s dlužníky či nabízíme splátkový kalendář. V některých případech se podávají žaloby a návrhy na exekuci," doplnila mluvčí města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů