Pátek, 29. března 2024

Ostopovice se utkají o titul evropského kvetoucího sídla

Ostopovice se utkají o titul evropského kvetoucího sídla

V neděli 30. 6. budou Ostopovice hostit porotu mezinárodní soutěže Entente Florale 2019. Letos jsou v soutěži jediným českým zástupcem. Před dvěma lety v ní zlatou medaili získalo Brno.

O titul kvetoucího sídla letos v soutěži Entente Florale soutěží čtrnáct obcí a měst z Maďarska, Německa, Itálie, Irska, Belgie, Nizozemska a České republiky. Tu zastupují Ostopovice na Brněnsku. Nominaci vybojovaly loni v soutěži Vesnice roku, kde získaly Zelenou stuhu České republiky za nejcitlivější přístup k životnímu prostředí.

,,Ochrana krajiny, důraz na ekologii a kvalitu veřejného prostoru patří dlouhodobě mezi naše priority. Podobné soutěže jsou dobrou motivací a příležitostí shrnout, co všechno už se udělalo a co se dá ještě zlepšit," říká ostopovický starosta Jan Symon.

Veřejné budovy v obci mají zelené střechy, veškerý rostlinný odpad se kompostuje, v okolí vznikly naučné stezky a v místní škole má pevné místo environmentální vzdělávání. Obyvatelé se na kultivaci Ostopovic a jejich okolí aktivně podílejí, což v soutěži patří mezi významná kritéria. V neděli jejich úsilí zhodnotí mezinárodní porota v čele s belgickým krajinným architektem a urbanistou Rudy Geerardynem.

Komise navštíví Mateřskou a Základní školu Ostopovice, Park U Kaple, Komunitní zahradu, Sběrný dvůr, s pomocí místních obnovenou alej Bosonožská a Park Osvobození, Naučnou stezku na Přední Hoře a amfiteátr v tělese nedokončeného dálničního mostu.

Vedení obce odprezentuje i připravované projekty - nový obecní sál a knihovnu, studii dostavby školy, projekt rekonstrukce křižovatky Branky nebo studii cyklostezek pro oblast Střelicka.

Večer prohlídku završí vystoupení folklorního souboru Háječek a big band Grupa ze střelické základní školy. ,,Budeme začínat v 10:00 a prohlídka potrvá do asi 14:30. Po celou dobu je možné porotu provázet a fotografovat. Od 12:45 do 13:00 je pak možné pohovořit s předsedou panem Geerardynem," zve všechny novináře starosta Jan Symon.

V soutěži se hodnotí zvlášť obce a města, v druhé kategorii letos Česká republika zástupce nemá. Před dvěma lety v ní ale zvítězilo Brno, které s Ostopovicemi sousedí.

Vyhlášení výsledků se uskuteční v rakouském Haus im Ennstal 28. září 2019.

Soutěž Evropských kvetoucích sídel každoročně vyhlašuje organizace ,,Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage" (AEFP), což je nevládní nezisková organizace se sídlem v Bruselu. Projekt v roce 1975 iniciovaly dvě květinové velmoci - Francie a Velká Británie. Postupem času se zapojovaly další země. Akce se přitom tematicky rozšiřovala. Nyní hodnotí také propagaci rozvoje příznivého životního prostředí obcí a měst, tvorbu a rozvoj funkční sídelní zeleně, ale také udržitelnost, společenský, kulturní a ekonomický život a míru zapojení veřejnosti.

Garantem české účasti je Ministerstvo životního prostředí a jejím organizátorem Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, občanské sdružení (SZKT).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů