Čtvrtek, 28. března 2024

Pochod proti oteplování planety zhatilo ve Francii vedro

Pochod proti oteplování planety zhatilo ve Francii vedro

Na východě Francie se měl v pátek konat protestní pochod, jehož účastníci chtěli vyzvat k účinnějšímu boji proti změnám klimatu. Upozornit měl především na oteplování planety, informovala agentura AFP. Úřady ale akci nakonec zakázaly a to právě kvůli extrémnímu vedru, jež je podle ekologů důsledkem klimatických změn.

Pochodovat na podporu ochrany klimatu se mělo mezi obcemi Chaux a Bouilland ve východofrancouzském departementu Côte-d'Or, které jsou od sebe vzdálené zhruba deset kilometrů. Výběr míst startu a cíle přitom nebyl zdaleka náhodný. Jméno Chaux se ve francouzštině vyslovuje stejně jako slovo chaud, tedy teplý či horký, a Bouilland jako slovo bouillant, tedy vařící či vroucí.

Čáru přes rozpočet ale nakonec organizátorům pochodu z organizace Les Amis de la Terre (Přátelé Země) udělalo extrémní počasí, za které podle nich mohou právě klimatické změny. Kvůli vlně veder, která tento týden sužuje nejen Francii, ale celou jižní, západní a střední Evropu, prefektura departementu Côte-d'Or pochod zakázala.

Kromě vysokých teplot byla totiž podle úřadů v den plánované akce ve vzduchu i zvýšená koncentrace ozonu, a zdraví účastníků pochodu by tak mohlo být ohroženo. Vyjma klimatického pochodu prefektura zakázala i několik sportovních akcí, informovala AFP.

V pátek padl dosavadní francouzský teplotní rekord. V Gallargues-le-Montueux na jihu země naměřili 45,9 stupně Celsia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů