Pátek, 29. března 2024

ECHA do roku 2027 překontroluje všechny registrace podle REACH

ECHA do roku 2027 překontroluje všechny registrace podle REACH

ECHA začne kontrolovat 20 % registračních dokumentací pro každé množstevní rozmezí s cílem zlepšit soulad registrací podle nařízení REACH. Znamená to, že bude zkontrolováno přibližně 30 % všech registrovaných chemických látek (zveřejněno ECHA 24. 6. 2019).

Komise navrhne změnu čl. 41(5) nařízení REACH ohledně kontroly souladu, která současné minimum 5% zvýší na 20% dokumentací z celkového počtu předložených dokumentací pro každé množstevní rozmezí. To znamená, že bude zkontrolováno asi 30% všech registrovaných látek. Tento cíl je součástí společného akčního plánu ECHA a Komise, který ukazuje na nedostatky v registračních dokumentacích a je pro průmysl výzvou ke zkvalitnění informací o bezpečnosti chemických látek.

Podle výkonného ředitele ECHA bude zlepšení souladu s právním předpisem klíčovou prioritou v dalších letech. Informace získané z registračních dokumentací jsou základem celého systému řízení chemických látek a společně s Komisí a členskými státy je potřeba zavést konkrétní opatření pro řešení nesouladu a zlepšení bezpečnosti chemických látek v EU. Bude k tomu potřeba závazek evropského průmyslu ke zvýšení úsilí v rámci nařízení REACH.

Cílem ECHA je prověřit všechny registrační dokumentace předložené do termínu 2018: tj. do roku 2023 u látek nad 100 tun/rok a do roku 2027 u látek v rozmezí 1-100 tun/rok. ECHA zkontroluje soulad u nejméně 30% látek, aby se ujistila, že kontrola byla provedena u všech látek, u nichž je zapotřebí více informací. Podobné látky budou hodnoceny ve skupinách, aby byla zajištěna konzistence návrhů dalších regulačních opatření. U látek ve vysokých objemech ECHA do konce roku 2020 rozhodne, zda jsou prioritou pro řízení rizik, pro generování údajů nebo mají v současné době nízkou prioritu pro další opatření.

Mezi další akce patří zjednodušení rozhodnutí o kontrole souladu, spolupráce s průmyslovými asociacemi a zavedení transparentního systému sledování dosaženého pokroku. Pro splnění výše uvedených cílů musí ECHA některé své zaměstnance přeřadit pro hodnocení dokumentací z jiných funkcí.

Další informace:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů