Pátek, 29. března 2024

Třetí týden v září - Evropský týden mobility

Evropský týden mobility je nejrozsáhlejší kampaní na světě, zabývající se udržitelnou mobilitou. Koná se od roku 2002, vždy třetí týden v září a končí mezinárodním dnem bez aut. Každý ročník má své motto a součástí programu jsou akce spojené s udržitelnou dopravou, jako například cyklojízdy, přednášky či festivaly, dochází také k dočasné uzavírce některých ulic automobilům, dochází k otevření ulic pěším a cyklistům.

Třetí týden v září - Evropský týden mobility

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY (ETM) je vlajková kampaň Evropské komise, která se každoročně koná v termínu 16.-22. září. Cílem je zvýšit povědomí občanů o udržitelné mobilitě, upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná ke klimatu a životnímu prostředí. ETM je ideální příležitostí pro obyvatele cíleně vyzkoušet alternativní způsoby dopravy a užít si výsady městského prostředí bez automobilů.

Do ETM se tradičně zapojují obce, důležitou součástí jsou ale také občané, iniciativy a neziskové organizace. Vítané jsou všechny aktivity na podporu veřejné dopravy, chůze, cyklistiky i dalších forem aktivní a udržitelné městské mobility. Může jít o organizované pěší procházky nebo cyklojízdy městem, akce a hry uspořádané v ulicích či vzdělávací workshopy.

V Česku se se svými akcemi na podporu udržitelné a aktivní mobility zapojuje také celá řada organizací, například Pěšky do školy, zářijová výzva Do práce na kole, Výzva 10 000 kroků nebo sousedské slavnosti Zažít město jinak.

V roce 2022 se kampaně zúčastnilo téměř 3000 obcí v 51 zemích nejen v Evropě. V České republice se oficiálně zapojilo 26 obcí, mezi nimi například Hradec Králové, Chrudim, Karlovy Vary, Havířov, Velké Meziříčí nebo Kopřivnice. Seznam všech obcí zapojených do loňského ročníku naleznete zde. Další obce, města a neziskové organizace podpořily Evropský týden mobility svými akcemi neformálně.


Mezinárodní den bez aut

Mezinárodní den bez aut, který připadá na 22. září, bývá tradičním vyvrcholením ETM. Při této příležitosti obce otevírají ulice lidem, a naopak omezí vjezd motorovým vozidlům. Událost bývá často spojena s kulturním či sportovním doprovodným programem. Díky tomuto opatření vzniká uvnitř měst prostor pro lepší soužití a vzájemné sdílení. Obyvatelé tak dostanou šanci znovu objevit své město a možná i přehodnotit své dopravní návyky.

Oficiálně s podporou Evropské unie proběhl Mezinárodní den bez aut poprvé v roce 2000. Zapojit se může každý z nás třeba tím, že pro svou cestu místo auta zvolí chůzi, kolo, či veřejnou dopravu.

Akce Sdružení dopravních podniků ČR

Jízdné zdarma a spousta akcí pro celé rodiny, začíná Evropský týden mobility

Jako každý rok, i letos se dopravní podniky zapojují do aktivit na podporu Evropského týdne mobility. Buď jsou součástí akce, které pořádá město, nebo přímo jako organizátor. I letos se bude v několik městech jízdné zdarma, dopravní podniky připravují dny otevřených dveří a další zajímavé akce spojené s podporou veřejné dopravy. Sdružení dopravních podniků ČR přináší přehled aktivit, do kterých se členské dopravní podniky zapojí.

Brno

Město Brno pořádá 16. září Den mobility v parku u Pavilonu Athropos. Dopravní podnik města Brna se do akce pro rodiny s dětmi zaměřené na městskou mobilitu a pravidla silničního provozu také zapojí. Na místě bude vystavený retro autobus. Více informací: https://brnoinmotion.cz/etm/.

Hradec Králové

Hradecký dopravní podnik se ke kampani dalších královéhradeckých subjektů připojí již tradičně v rámci Dne bez aut v pátek 22. září 2023, kdy budou od 14 do 19 hodin v prostoru Gočárovy třídy uzavřeném pro auta přistaveny pro statickou ukázku vozy z projektů hradecké elektromobility, a to parciální trolejbus a elektrobus.

Po celý tento den bude možné hradeckou MHD použít zdarma, a to po předložení řidičského průkazu řidiči vozu MHD.

Více informací: https://www.hradeckralove.org/evropsky-tyden-mobility/d-55055/p1=18774.

Jihlava

Dopravní podnik města Jihlavy si na závěr Evropského týdne mobility připomíná dvě důležitá výročí - 75 let od zahájení provozu trolejbusů a 80 let od zahájení provozu autobusů. Připravil proto na víkend 23. a 24. září bohatý program. Více informací tady: https://www.dpmj.cz/den-otevrenych-dveri-2023/d-2187.

V Jihlavě bude v neděli 24. září jízda v MHD zdarma.

Karlovy Vary

Evropský týden mobility oslavil Dopravní podnik Karlovy Vary již v minulém týdnu na společné akci s magistrátem a organizací BESIP. Pro děti uspořádali akci s názvem ,,Desatero skvělého cestujícího", kde zopakovali, jak se správně chovat v MHD.

Liberec - Jablonec

Liberecký dopravní podnik a dopravní podnik v Chemnitzu společně vjedou do Evropského týdne mobility již v sobotu 16. září mimořádnou jízdou - na obou stranách hranic vyjede ve stejný čas historická tramvaj. Akci připravují oba dopravní podniky za velké podpory nadšenců historické dopravy, který v Liberci prezentuje Boveraclub a v Sasku spolek Straßenbahnfreunde Chemnitz e.V.

Hlavní program Evropského týdne mobility se v Liberci koná v pondělí 18. září od 13:00-17:00 hodin na náměstí u historické radnice. Zde se do programu již tradičně zapojuje Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou. Každoročně zde prezentujeme výhody MHD, povolání řidiče, bezpečnost a pravidla při cestování. Více informací zde: https://www.dpmlj.cz/dpmlj/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2023.

Most - Litvínov

Do Evropského týdne mobility se zapojí i Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. V pátek 22. září bude jízda MHD v Mostě i v Litvínově zdarma.

Olomouc

V rámci Evropského týdne mobility si lidé mohou v Olomouci prohlédnout v pátek 22. září od 14 do 18 hodin a v sobotu 23. září od 9 do 15 hodin novou halu Odstavů tramvají Jeremenkova. Akci pořádá Dopravní podnik města Olomouce. Více informací: https://www.dpmo.cz/informace-pro-cestujici/aktuality/?id=600.

Opava

Městský dopravní podnik Opava připravil na sobotu 16. září komentované prohlídky depa, a to od 10 do 16 hodin. V pátek 22. září se Opava zapojí do Dne bez aut - po předložení malého technického průkazu vozidla bude mít cestující jízdné v MHD zdarma.

Ostrava

Město Ostrava pořádá po celý týden akce na podporu udržitelné dopravy. Více informací https://zdravaova.cz/ostrava-opet-venuje-tyden-udrzitelne-doprave/.

Plzeň

Nejnovější bateriový trolejbus předvedou veřejnosti Plzeňské městské dopravní podniky ve středu 20. září od 14 do 18 hodin v točně U Zvonu.

V pátek 22. září bude po celý den na všech linkách MHD jízdné zdarma - jedinou podmínkou je mít u sebe řidičský průkaz. Pátek tak bude ideálním dnem, kdy si mohou MHD vyzkoušet i ti, kteří standardně po městě jezdí autem. Více informací zde: https://www.pmdp.cz/o-nas/aktualne/doc/evropsky-tyden-mobility-den-bez-aut-3793/newsitem.htm.

Praha

Dopravní podnik hl. m. Prahy připravil Den otevřených dveří v Depu Hostivař. Největším lákadlem pro návštěvníky je možnost nahlédnout do zázemí a technických prostor podniku, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Zpřístupněna bude hala a vozy metra M1 a Ečs. Zároveň tento oslaví 50. výročí založení Hasičský záchranný sbor DPP. Hasiči si pro návštěvníky přichystali statické i dynamické ukázky a akce pro děti jako např. hašení domečku. Více informací tady: https://www.dpp.cz/DOD.

Ústí nad Labem

V pátek 22. září zajistí Dopravní podnik města Ústí nad Labem přepravu osob a zavazadel v tarifní zóně 101 zdarma. To platí i v zelených autobusech a ve vlacích.

Ústecký kraj

Dopravní společnost Ústeckého kraje bude vozit cestující zdarma v zóně 101. Podmínkou je mít nainstalovanou aplikaci DÚKapka. Podrobnosti jsou zde: https://www.kr-ustecky.cz/nechte-auto-doma-v-duk-vas-svezeme-22-9-2023-zcela-zdarma/d-1780068/p1=275468.

Zlín - Otrokovice

MHD ve Zlíně a Otrokovicích bude v pátek 22. září pro všechny cestující zdarma. Během Dne bez aut si cestující v celé síti MHD ve Zlíně, Otrokovicích i v Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů žádné jízdenky. Také průkazky časových jízdenek mohou klidně nechat doma. Více informací: https://www.dszo.cz/aktuality/bezplatna-mhd-ve-zline-a-otrokovicich-den-bez-aut-22-zari-2023/.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů