Úterý, 23. dubna 2024

Festival v Brně připomene zakladatele genetiky jako včelaře

Festival v Brně připomene zakladatele genetiky jako včelaře

Brno si připomene 197. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela festivalem "Mendel je... včelař". Letos se pořadatelé každoroční akce rozhodli zaměřit právě na včelařství, méně známý obor vědcovy činnosti. Výročí Mendelova narození připadá na 30. července. Návštěvníci se mohou už od pátku do neděle těšit na komentované prohlídky, přednášky o včelařství, koncerty nebo tvůrčí dílny, řekli dnes pořadatelé novinářům.

Organizátoři lákají hlavně na sobotní odpolední program, kdy například zahraje rocková kapela The Newmour Experience. "Program vyvrcholí audiovizuální show, kterou připravili Bastl Instruments ve spolupráci se zlínským uskupením Hukot. Show bude propojovat živou elektronickou hudbu a videomappingovou show, kterou budeme promítat na fasádu opatství," uvedla ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková.

"V prostorách augustiniánského opatství se nachází původní včelín, kde Mendel pracoval. Lidé na festivalu budou mít možnost med z Mendelova včelína ochutnat," řekl Jan Emil Biernat z opatství. Kromě ochutnávky medu se návštěvníci na workshopech dozvědí více o životě včel a o včelaření.

Mendelovy stopy v Brně připomíná i nová mapa MENDEL@BRNO#VY. "Při tvorbě mapy jsme mysleli hlavně na Brňany, kteří každý den chodí kolem domů a objektů spojených s Mendelovým jménem a často si to ani neuvědomují," uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Mapa bude k dispozici na festivalu Mendel je... a také při Noci vědců.

Festival přibližující Mendelův život v Brně se koná letos počtvrté. V minulých letech se pořadatelé zabývali například jeho vědeckou činností v oboru genetiky. Mendel byl ale také meteorolog, opat nebo zemědělec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů